Το τηλέφωνο χτυπάει και σε καλούν για συνέντευξη για εργασία! Οι πρώτες σκέψεις άγχους, τι να φορέσω, τι θα πω, τι δεν πρέπει να πω. Από το σημείο αυτό ξεκινά η προετοιμασία για τη συνέντευξη. Το πρώτο βήμα είναι η αναζήτηση πληροφοριών για την εταιρεία που σε κάλεσε για συνέντευξη. Εξίσου σημαντική είναι η προσεκτική ανάγνωση της αγγελίας, ώστε να θυμηθείς τι ακριβώς ζητάει ο εργοδότης. Έτσι, θα προετοιμαστείς να απαντήσεις σε πιθανή ερώτηση «Τι ξέρετε για εμάς;» ή «Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι είστε κατάλληλος/η για τη συγκεκριμένη θέση;» ή «Γιατί να σας προτιμήσουμε;».
Για τη συνέντευξη θα πρέπει να φτάσεις στην εταιρία τουλάχιστον 15 λεπτά νωρίτερα και σε περίπτωση που συμβεί κάτι να ενημερώσεις ότι θα αργήσεις. Μαζί σου θα πρέπει να έχεις το βιογραφικό σημείωμα προσαρμοσμένο στην εκάστοτε θέση εργασίας. Και φυσικά θα πρέπει να είσαι έτοιμος να απαντήσεις σε οτιδήποτε έχεις γράψει σε αυτό. Στον προθάλαμο αναμονής κρύβεις τον εκνευρισμό σου. Οι προτεινόμενες στάσεις σώματος που δηλώνουν αυτοπεποίθηση είναι όρθιοι έχοντας τα χέρια πλεγμένα πίσω από την πλάτη ή καθιστοί με τα χέρια να σχηματίζουν μια πυραμίδα. Το δε κινητό τηλέφωνο τίθεται στο αθόρυβο.
Κατά την είσοδο στο γραφείο του προϊσταμένου πηγαίνεις στο πλάι του γραφείου για να κάνεις χειραψία δυνατή, με το χέρι να μην γέρνει ούτε αριστερά, ούτε δεξιά. Ποτέ δεν κάνουμε χειραψία πάνω από το γραφείο. Κάθεσαι σε μια καρέκλα που να είναι σε γωνία 45 μοιρών από τον συνομιλητή (φιλική στάση) και ποτέ 90 μοιρών, δηλ. πρόσωπο με πρόσωπο (εχθρική στάση). Μιλάς καθαρά, χρησιμοποιώντας πληθυντικό και είσαι ευγενικός, φιλικός και χαμογελαστός. Αναφορικά με τη στάση του σώματος, κάθεσαι και μιλάς με το σώμα σε όρθια στάση και το κεφάλι ψηλά. Προσοχή να μην σταυρώσεις τα χέρια σου γιατί είναι αρνητική στάση.
Θυμήσου ότι από εσένα εξαρτάται το πώς θα παρουσιάσεις τον εαυτό σου. Η εμφάνιση, η συγκροτημένη σκέψη και η άνεση στην έκφραση αποτελούν για πολλά στελέχη του ανθρώπινου δυναμικού πιο σημαντικά κριτήρια πρόσληψης από την προϋπηρεσία και τις σπουδές. Παρέμεινε συγκεντρωμένος και κάνε ερωτήσεις για την θέση εργασίας, δείχνοντας έτσι το ενδιαφέρον σου. Προσπάθησε να κατευθύνεις τη συζήτηση αναφέροντας τυχόν εμπειρίες σε παρόμοια θέση ή project. Μη διακόπτεις το συνομιλητή μέχρι να σιγουρευτείς ότι έχει τελειώσει την ομιλία του.
Και επειδή μπορεί να τεθούνε ερωτήσεις σχετικά με την προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία, ποτέ μα ποτέ δεν βρίζουμε τον προηγούμενο εργοδότη. Ο νέος εργοδότης, έχει την τάση να βλέπει σε αυτή τη διάθεση, τον κακό χαρακτήρα του υποψηφίου, όχι του προηγούμενου εργοδότη. Επίσης σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ρωτήσεις πόσο χρόνο θα διαρκέσει η συνέντευξη, την εργασιακή εμπειρία του συνεντευξιαστή ή τους λόγους για τους οποίους πρέπει κάποιος να εργαστεί στην εταιρεία.
Σε κάθε περίπτωση η συνέντευξη αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία σου να παρουσιάσεις την προσωπικότητα σου και την εμπειρία σου. Σημαντικό είναι ο έλεγχος του άγχους με καλές διαφραγματικές αναπνοές πριν την είσοδο στην αίθουσα. Θύμισε στον εαυτό σου το λόγο για τον οποίο η εταιρεία μπορεί να πιστεύει σε εσένα και το πόσο θα επωφεληθεί ο εργοδότης από τη συνεργασία. Στόχος είναι να «κερδίσεις» τον εργοδότη, όχι να του «πουλήσεις» τον εαυτό σου.
Δρ. Μαρία Καθαράκη
Επιχειρησιακή Ερευνήτρια, MSc, Ph.D