Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Πώς βιώνετε μια κρίση;

Ζούμε σε έναν ολοένα μεταβαλλόμενο κόσμο και μια εποχή που ζητάει νέες δεξιότητες για την αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας της ζωής. Με την οικονομική κρίση σε πλήρη εξέλιξη, η ψυχική υγεία αντιμετωπίζει συνεχείς προκλήσεις. Όλοι, ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες συνθήκες της ζωής μας (οικονομικές, κοινωνικές κ.λπ.) έχουμε βιώσει κρίσεις διαφόρων ειδών. Μπορεί να είναι, για παράδειγμα, καταστάσεις στις οποίες αισθανόμαστε πιεσμένοι ψυχικά ή οικονομικά, ιδιαίτερα τραυματικές εμπειρίες, ένας θάνατος, καταστάσεις δηλαδή που πρέπει να ξεπεράσουμε για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας.

Ο φόβος, η αγωνία, η ανασφάλεια και οι ενοχές είναι συναισθήματα που συνοδεύουν αυτές τις καταστάσεις. Φόβος για την αποτυχία στις σπουδές ή την απόλυση από την εργασία μας, ενοχή για ένα γεγονός το οποίο θα μπορούσαμε να είχαμε διαχειριστεί διαφορετικά, ανασφάλεια και αγωνία για το μέλλον μας – ειδικά στο τωρινό περιβάλλον της οικονομικής κρίσης. Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά, ωστόσο, αν παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, απενεργοποιούν την κριτική σκέψη μας και περιορίζουν τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων για να αντιμετωπίσουμε την κρίσιμη κατάσταση.

Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση χρειάζεται να αναζητήσουμε βοήθεια και συναισθηματική υποστήριξη από την οικογένεια, τους φίλους μας αλλά και από κάποιον ειδικό. Η συναισθηματική υποστήριξη, η προσφορά πρακτικής βοήθειας και η αποδοχή των αρνητικών συναισθημάτων μας από τον κύκλο μας είναι πολύ σημαντικές σε τέτοιες στιγμές που αισθανόμαστε ιδιαίτερα ευάλωτοι. Ένας ειδικός, παράλληλα, μπορεί να μας βοηθήσει ώστε να δούμε και να αναλύσουμε τα γεγονότα και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβησαν, να συνειδητοποιήσουμε το δικό μας ρόλο και να προσπαθήσουμε να σχεδιάσουμε με πιο καθαρό μυαλό μια στρατηγική για να βγούμε από την κατάσταση που μας δυσκολεύει.

Χρειάζεται να ανακαλύψουμε πώς αντιδρούμε κάτω από καταστάσεις κρίσεων και τι είναι εκείνο πυροδοτεί όλα αυτά τα συναισθήματα, ώστε να μπορέσουμε στο μέλλον να αντιμετωπίζουμε τις δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μας πιο αποτελεσματικά. Η υπαρξιακή ψυχολογία υποστηρίζει, άλλωστε, ότι η κρίση είναι αναγκαία και απαραίτητη προϋπόθεση για την πνευματική μας εξέλιξη. Η αμφισβήτηση μπορεί να δημιουργεί κραδασμούς, οδηγεί όμως τελικά σε ανακατατάξεις και ανοίγει νέους δρόμους. 

Βασιλική Ξηρού
Ψυχολόγος

 

Προγράμματα e-Learning

Uoa Gifts shop