Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Πόσο «δικτυωμένοι» είστε;

 

 

«Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος», Πρωταγόρας»

Σήμερα τα πράγματα στην αγορά εργασίας έχουν αλλάξει ριζικά, γιατί ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Η δικτύωση και η πληροφόρηση είναι πολύ σημαντικές για να μπορέσετε να βρείτε εργασία. Δικτύωση (networking) σημαίνει πως συνάπτουμε και διατηρούμε σχέσεις με άτομα στο περιβάλλον μας και ενεργοποιούμε το δίκτυο αυτό σε περίπτωση που το χρειαζόμαστε. Οι αρχαίοι Έλληνες είναι από τους πρώτους στοχαστές που υπογράμμισαν τη σημασία των κοινωνικών σχέσεων. Η δικτύωση και τα ανθρώπινα δίκτυα ήταν ανέκαθεν αποτελεσματικά και, όσο περνάνε τα χρόνια, δημιουργούνται όλο και περισσότερα εργαλεία, τα οποία βοηθάνε τους ανθρώπους να συνδεθούν μεταξύ τους. Η οικογένεια, οι φίλοι, οι συνάδελφοι, οι συμφοιτητές και οι συνεργάτες είναι μερικά από τα κοινωνικά δίκτυα που έχουν διευρυνθεί με σχετικούς συλλόγους, όπως αποφοίτων και εργαζομένων, με κοινό αντικείμενο εργασίας και επαγγελματικά ενδιαφέροντα.

Η νέα τάση επίσης των τελευταίων ετών είναι η σύνδεση ανθρώπων μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης (Social Networking Websites – SNWs). Πολλά στελέχη ανθρώπινου δυναμικού χρησιμοποιούν ήδη τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το κοινωνικό και επαγγελματικό δίκτυο Linkedin, για να αναζητήσουν, αξιολογήσουν και επιλέξουν το προσωπικό τους. Η επαγγελματική δικτύωση είναι πολύ σημαντική. Αυτοί που συμμετέχουν ανήκουν σε επαγγελματικούς τομείς, στους οποίους η διαχείριση μιας θετικής εντύπωσης παίζει μείζονα ρόλο για τη σύναψη συνεργασιών. Μπορεί κανείς να δημιουργήσει την επαγγελματική του εικόνα, να ψάξει για δουλειά, να συμμετέχει σε συζητήσεις, να συνδεθεί επαγγελματικά με άλλα άτομα, να δημιουργήσει ένα δίκτυο και να ενημερώνεται γύρω από τις εξελίξεις στον τομέα του.

Πρακτικά λοιπόν μπορείτε να αναπτύξετε το δίκτυό σας, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις που έχουν ως αντικείμενο την αναζήτηση εργασίας, να διατηρείτε επαφή με τα άτομα με τα οποία έχετε συνεργαστεί στο παρελθόν και από τα οποία μπορείτε να ζητήσετε συστάσεις. Επίσης μπορείτε να καταγράψτε τα γνωστά σας πρόσωπα που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα, τόσο από το άμεσο οικογενειακό και συγγενικό σας περιβάλλον, όσο και από το ευρύτερο κοινωνικό και επαγγελματικό και να επικοινωνήσετε μαζί τους για να τους ενημερώσετε ότι αναζητάτε εργασία. Οι γνωστοί σας μπορεί να είναι φίλοι, γείτονες ή επαγγελματίες που χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες τους (ο γιατρός σας, η κομμώτριά σας κ.ά.)

 

Αν κάποιος ανήκει στο δίκτυο γνωριμιών σας και εργάζεται σε μια επιχείρηση που σας ενδιαφέρει, είναι καλό να τον ενημερώσετε πως θα σας ενδιέφερε να εργαστείτε εκεί, αν προκύψει μια θέση εργασίας, ώστε να σας προτείνει ή να προωθήσει το βιογραφικό σας. Μια γνωριμία σας ανοίγει μια πόρτα, βέβαια, αλλά δεν σημαίνει ότι αυτή θα παραμείνει ανοιχτή για πάντα. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις ικανότητές σας. Πρέπει να αποδείξετε ότι είστε πραγματικά ικανοί για τη θέση εργασίας που σας προσφέρουν.

Σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου δημιουργήστε και συντάξτε ένα επαγγελματικό προφίλ (χρειάζεται να είστε αληθείς σχετικά με τα προσόντα και τις δεξιότητές σας), το οποίο φροντίστε να είναι ενημερωμένο και ενεργό, προσθέστε επαφές, συμμετέχετε σε συζητήσεις και ακολουθήστε ή ενταχθείτε σε ομάδες. Μέσα από τις νέες δυνατότητες που προσφέρονται μέσα από το διαδίκτυο, ευνοούνται ακόμη και επιχειρηματικές συνεργασίες. Η κοινωνική δικτύωση και η πληροφόρηση αναδεικνύονται σε νούμερο ένα εργαλεία στην αναζήτηση ευκαιριών και εργασίας.

Βίκυ Ξηρού
Ψυχολόγος

 

Προγράμματα e-Learning

Uoa Gifts shop