Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Πόσο διαρκεί η ξεκούραση από τις διακοπές;

Η περίοδος των διακοπών έχει μεγάλη σημασία για την ισορροπία του κάθε ατόμου. Οι διακοπές είναι ευεργετικές όχι μόνο εξαιτίας της ευχαρίστησης που απολαμβάνουν κατά τη διάρκειά τους οι παραθεριστές, αλλά και επειδή συμβάλλουν σημαντικά στην αποφόρτιση από τις πιέσεις της καθημερινότητας, με αποτέλεσμα την καλύτερη απόδοση κατά το διάστημα της εργασίας. Πολλές έρευνες έχουν καταδείξει ότι οι διακοπές ωφελούν σε σημαντικό βαθμό και τη σωματική υγεία των ατόμων, συμβάλλοντας παράλληλα στην ψυχική ευεξία. Μετά από την περίοδο των διακοπών οι εργαζόμενοι αναφέρουν αυξημένα επίπεδα θετικών συναισθημάτων, χαράς και ενεργητικότητας, καλύτερη σωματική υγεία και βελτιωμένες ικανότητες επίλυσης προβλημάτων. Μία μεγάλη μελέτη του καρδιολογικού κέντρου του Framingham έδειξε ότι όσοι δεν πηγαίνουν διακοπές για μεγάλα χρονικά διαστήματα ανήκουν σε ομάδα με μεγαλύτερο ρίσκο για την εμφάνιση ασθενειών και έχουν μικρότερο μέσο όρο ζωής από όσους σχεδιάζουν σε τακτά διαστήματα αποδράσεις από τη ρουτίνα τους. Τα παραπάνω ερευνητικά δεδομένα μπορούν να εφαρμοστούν στη διαχείριση των πόρων που διαθέτει κάποιος για διασκέδαση. Έχει βρεθεί ότι όσοι διαθέτουν τα χρήματά τους για να παρακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις ή να κάνουν κάποιο ταξίδι αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα θετικών συναισθημάτων από όσους αποκτούν υλικά αγαθά, όπως για παράδειγμα ηλεκτρονικές συσκευές, ρούχα ή κοσμήματα. Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι οι εμπειρίες που αποκτώνται είναι ποιοτικά διαφορετικές από την απόκτηση κάποιου αγαθού και δεν ξεθωριάζουν όσο περνάει ο χρόνος.

Μία από τις γνωστότερες ερευνητικές ομάδες εργασιακών ψυχολόγων που διερευνούν τα οφέλη της περιόδου των διακοπών είναι η φιλανδική ομάδα της Δρ. De Bloom. Τα ευρήματά της μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των υπηρεσιών τουρισμού, αλλά και την οργάνωση του εργασιακού περιβάλλοντος, με στόχο τη μεγιστοποίηση της απόδοσης των εργαζομένων. Σε μία από τις έρευνές της η ομάδα έχει εξετάσει το διάστημα για το οποίο παραμένουν τα θετικά συναισθήματα μετά την επιστροφή των εργαζομένων στο γραφείο. Δυστυχώς, η ευεργετική επίδραση των διακοπών αρχίζει να ξεθωριάζει μία μόλις εβδομάδα μετά την επιστροφή, όταν τα επίπεδα εργασιακών υποχρεώσεων τα οποία συναντούν κατά την επιστροφή τους οι εργαζόμενοι είναι υψηλά. Σε γενικές γραμμές, μετά από δύο εργάσιμες εβδομάδες αναφέρονται από τους περισσότερους επίπεδα κόπωσης παρόμοια με αυτά που περιγράφονταν πριν από την έναρξη της περιόδου των διακοπών. Η ευεξία ξεθωριάζει συντομότερα ακόμη και από το μαύρισμα στο δέρμα. Παρόμοια ευρήματα ανέφερε και μία γερμανική μελέτη που μετρούσε τα επίπεδα κόπωσης σε ομάδες δασκάλων. Συμπερασματικά, η διάρκεια της περιόδου των διακοπών δεν φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία, αλλά οι ευχάριστες αναμνήσεις παραμένουν, ακόμη και εάν κάθε μέρα τους δεν ήταν απόλυτα ευχάριστη και χαλαρωτική.

Τα παραπάνω ευρήματα θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως επιχείρημα των εργοδοτών για να σταματήσουν να δίνουν μεγάλες άδειες στους εργαζόμενούς τους, με το σκεπτικό ότι αφού τα οφέλη των διακοπών είναι πολύ σύντομα, τότε οι διακοπές δεν αξίζουν. Αυτή η ερμηνεία όμως δεν θα ήταν ούτε δημοφιλής αλλά ούτε και χρήσιμη, αφού δεν θα αποφορτίζονταν οι εργαζόμενοι από τις πιέσεις, με αποτέλεσμα να μην αποδίδουν ικανοποιητικά στην εργασία τους. Τα ευρήματα των ερευνών καταδεικνύουν τα ευεργετικά οφέλη των διακοπών και υποδεικνύουν την ανάγκη για συχνότερα διαλείμματα από τη ρουτίνα. Οι διακοπές μάς δίνουν την ευκαιρία να επανασυνδεθούμε με την οικογένεια και τους φίλους μας και να «γεμίσουμε μπαταρίες», ώστε να είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε σε υψηλά επίπεδα την αποδοτικότητά μας και να διατηρήσουμε τη σωματική υγεία αλλά και την ψυχική μας ευεξία. 

Τα παραπάνω ευρήματα είναι σημαντικά, διότι μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινότητα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Όλοι οι τύποι των διακοπών, ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για ένα μικρό διάλειμμα ή για ένα ταξίδι διάρκειας τριών εβδομάδων, μπορούν να επιφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία. Οι ερευνητές καταλήγουν στο ότι για τη βέλτιστη διατήρηση της υγείας ενδείκνυνται μικρά διαστήματα διακοπών σε μεγαλύτερη συχνότητα, διότι ακόμη και ένα αρκετά μεγάλο διάστημα καλοκαιρινών διακοπών δεν μπορεί να αναπληρώσει τις πιέσεις μίας ολόκληρης χρονιάς. 

 

Dr. Τσέκου Χαρά
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

 

Προγράμματα e-Learning

Uoa Gifts shop