Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Κίνητρα και ταλέντα: ένας σημαντικός συνδυασμός για επαγγελματική επιτυχία

Το ταλέντο είναι σαν τον σκοπευτή που χτυπάει ένα στόχο, τον οποίο οι άλλοι δεν μπορούν να πετύχουν. Η μεγαλοφυΐα είναι σαν τον σκοπευτή που χτυπάει ένα στόχο, τον οποίο οι άλλοι δεν μπορούν καν να δουν (Άρθουρ Σοπενχάουερ). 

Το Κίνητρο και το Ταλέντο είναι δυο στοιχεία που, όταν συνδυαστούν σε μια επαγγελματική επιλογή, δημιουργούν έναν αναπάντεχο συνδυασμό. Κάθε ένα ξεχωριστά μπορεί να υφίσταται σε μία προσωπικότητα και να λειτουργεί ανεξάρτητα, αλλά μόνο όταν συνδυαστούν μεταξύ τους δημιουργείται μια ιδιαίτερη χημεία.

Όταν έχουμε κίνητρο για να αναπτύξουμε μια δραστηριότητα, σημαίνει ότι μας αρέσει να την κάνουμε, έχουμε εσωτερική επιθυμία. Τα εσωτερικά κίνητρα αυτά καθαυτά δραστηριοποιούν τον οργανισμό όταν απουσιάζει κάποια εξωτερική αμοιβή. Αναφέρονται σε ένα βαθύ ενδιαφέρον και μια απόλαυση για τη δραστηριότητα που πρόκειται να κάνουμε και μας προκαλούν αισθήματα ολοκλήρωσης και βαθιάς ικανοποίησης από το γεγονός ότι κάνουμε κάτι που αξίζει τον κόπο.

Ταλέντο έχουμε όταν κάνουμε κάτι καλά, αβίαστα και με φυσικό τρόπο. Όλοι έχουμε κάποια ταλέντα τα οποία χρησιμοποιούμε σε κάθε ευκαιρία χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Ωστόσο, συμβαίνει συχνά να έχουμε κάποιο ταλέντο αλλά να μην κινητοποιούμαστε ώστε να κάνουμε κάτι με αυτό, να το χρησιμοποιήσουμε συνειδητά.

Όταν κάποιοι αρέσκονται σε μια δραστηριότητα, ασχολούνται με αυτήν αβίαστα και την απολαμβάνουν, τότε έχουν συνδυάσει το κίνητρο με το ταλέντο. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να έχει μια φυσική τάση στο να είναι καλός συζητητής. Δεν το επιδιώκει, απλά συμβαίνει φυσικά, αβίαστα και το χαίρεται. Αυτό είναι και το σήμα κατατεθέν όταν συνδυάζονται μαζί κίνητρο και ταλέντο.

Δυστυχώς, πολύ σπάνια κάποιος ασχολείται επαγγελματικά με κάτι στο οποίο έχει ταλέντο αλλά και τον κινητοποιεί ταυτόχρονα, κάνει δηλαδή ως αμειβόμενη εργασία αυτό που του αρέσει. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να μπει κάποιος σε μια διαδικασία αυτοδιερεύνησης σχετικά με τα εσωτερικά κίνητρα και τις ικανότητες που έχει, ώστε να καταλήξει σε έναν επαγγελματικό τομέα που να τον ικανοποιεί. Στις μέρες μας, όπου η οικονομική κρίση είναι μείζον ζήτημα για όλους, οι πιθανότητες επαγγελματικής ένταξης και επιτυχίας αυξάνονται όταν ασχολούμαστε με κάτι που κάνουμε καλά και το αγαπάμε, γιατί τότε το κάνουμε ακόμα καλύτερα!

Βίκυ Ξηρού
Ψυχολόγος

e-mentoring, ementoring, Edujob e-mentoring,Edujob

 

Προγράμματα e-Learning

Uoa Gifts shop