Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Κάνετε λάθη για να είστε πετυχημένοι!

Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που να μην θέλει να είναι πετυχημένος; Οι περισσότεροι από εμάς πετυχημένο συνήθως θεωρούμε κάποιον που έχει μια καλή δουλειά και βγάζει πολλά λεφτά. Αλλά επιτυχία είναι μόνο αυτό; Όχι απαραίτητα! Επιτυχία μπορεί να σημαίνει είμαι καλός σε ένα άθλημα ή σε ένα άλλο χόμπυ, ή έχω δημιουργήσει μια όμορφη οικογένεια, ή έχω καταπολεμήσει μια σοβαρή ασθένεια, ή έχω αποκτήσει τις γνώσεις σε ένα συγκεκριμένο τομέα που με ενδιαφέρει, και τόσα άλλα πράγματα. Η επιτυχία, λοιπόν, έχει μια πολύ προσωπική έννοια για τον καθένα από εμάς. Μπορούμε να δώσουμε ένα διαφορετικό ορισμό στην επιτυχία, κάθε φορά που αποφασίζουμε να κάνουμε κάτι και κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να το καταφέρουμε.

Ανεξάρτητα από το ποιον ορισμό δίνει ο καθένας μας στην επιτυχία, και ανεξάρτητα από τον τομέα που θέλει κάποιος να είναι πετυχημένος, υπάρχει ένα κοινό πράγμα που όλοι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε πετυχημένοι: Να κάνουμε λάθη και να μάθουμε από αυτά!!

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουμε τα λάθη σαν κάτι πολύ αρνητικό. Φοβόμαστε να κάνουμε και να αποδεχτούμε τα λάθη μας, επειδή μας κάνουν να φαινόμαστε αδύναμοι, τρωτοί ακόμα και ανόητοι κάποιες φορές. Παρ’ όλα αυτά, ίσως θα ήταν πιο βοηθητικό να δούμε τα λάθη σαν ένα λιθαράκι προς την επιτυχία! Το να κάνουμε λάθη, συχνά σημαίνει ότι έχουμε δοκιμάσει να κάνουμε κάτι καινούριο ή δύσκολο, αλλά μάλλον δεν τα καταφέραμε με την πρώτη! Σκεφτείτε ότι ο Walt Disney απολύθηκε από την πρώτη του δουλειά επειδή… «δεν ήταν αρκετά δημιουργικός»!! Είχε, όμως, μια επιλογή: να το βάλει κάτω και να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της επιτυχίας ή να συνεχίσει και να μάθει από τα λάθη του. Ευτυχώς για όλους μας, επέλεξε το δεύτερο!

Αλλά ακόμα πιο γενικά, τα λάθη μας βοηθούν να μάθουμε οτιδήποτε! Ας πάρουμε για παράδειγμα τα μωρά: όταν μαθαίνουν να περπατούν, πέφτουν ξανά και ξανά μέχρι τελικά να μάθουν να ισορροπούν σωστά και να βαδίζουν σταθερά. Όλοι μας κάνουμε λάθη, άλλοτε μικρά, άλλοτε μεγάλα. Και αυτά μας βοηθούν να μάθουμε. Το πρόβλημα είναι πόσο εμείς υποτιμάμε τον εαυτό μας και με ποιον τρόπο τον τιμωρούμε. Αισθανόμαστε αμήχανοι και ανόητοι, κυρίως αν τα λάθη μας ήταν μεγάλα. Ωστόσο, όσο πιο μεγάλα ήταν τα λάθη, τόσο πιο βαθιά χαραγμένα μένουν στη μνήμη μας, γεγονός που σημαίνει ότι το μάθημα που πήραμε από αυτά ήταν εξίσου μεγάλο.

Φυσικά, δεν είναι αποδεκτό να κάνουμε τα ίδια λάθη ξανά και ξανά. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν φοβούνται να κάνουν λάθη, αλλά δεν κάνουν το ίδιο λάθος δεύτερη φορά. Η στάση του Thomas Edison προς τα λάθη κατά τη διάρκεια των ερευνών του για τον ηλεκτρικό λαμπτήρα είναι ενδεικτική. Οίδιοςέλεγε: «Δεναπέτυχα. Απλώς, βρήκα 10.000 διαφορετικούς τρόπους που δεν οδήγησαν σε κανένα αποτέλεσμα». Αυτή ακριβώς η στάση του και η ικανότητά του να μάθει από τα λάθη του ήταν τα στοιχεία που τον βοήθησαν τελικά να πετύχει. Και ο Edison συνεχίζει με κάτι εξίσου σημαντικό: «Πολλοί από αυτούς που απέτυχαν στη ζωή, ήταν οι άνθρωποι εκείνοι που δεν συνειδητοποίησαν πόσο κοντά ήταν στην επιτυχία και τελικά παραιτήθηκαν πρόωρα».

Επομένως, το γενικό συμπέρασμα όλων των παραπάνω είναι: νιώστε άνετα με τα λάθη! Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας και μην το βάλετε κάτω επειδή κάνατε λάθη. Βεβαιωθείτε ότι μάθατε από αυτά και φροντίστε να μην τα επαναλάβετε. Και ασφαλώς μην σταματήσετε ποτέ να κυνηγάτε το όνειρο σας, ακόμα κι αν χρειαστεί να αλλάξετε πορεία αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της διαδρομής!

 

Νίκη Μπίγγου MSc
Ψυχολόγος – Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

 

 

 

Προγράμματα e-Learning

Uoa Gifts shop