Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Ηγέτης γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη; Τι είναι αυτό που κάνει τους συνεργάτες του να τον ακολουθούν; Πως κερδίζει το σεβασμό και την αφοσίωση των συνεργατών του; Πολλοί από εμάς έχουμε θέσει αυτά τα ερωτήματα, όταν μας έτυχε να δουλέψουμε με τέτοιους ανθρώπους.. Ηγέτες! Πολλοί από εμάς τους έχουμε θαυμάσει και θα θέλαμε να τους μοιάσουμε. Έχουν το χάρισμα τελικά ή πρόκειται για χαρακτηριστικά που καλλιεργούνται; Θα ακούσουμε πολλές απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ηγετικού ρόλου.

Ένας ηγέτης ξέρει πάντα τι θέλει να κάνει. Είναι αδύνατον να πείσει τους συνεργάτες του να κάνουν κάτι που θέλει ο ίδιος, αν δεν ξέρει τι θέλει. Ένας ηγέτης έχει πάντα σαφείς και συγκεκριμένους στόχους, που ξέρει εξαρχής σε ποιο αποτέλεσμα οδηγούν.

Ένας ηγέτης λέει πάντα στους συνεργάτες του τι να κάνουν, όχι πώς να το κάνουν.  Ο ηγέτης ενθαρρύνει τους συνεργάτες του να σκεφτούν, να καινοτομήσουν, να είναι δημιουργικοί. Ξέρει ότι ο κάθε άνθρωπος έχει ένα μοναδικό τρόπο να ενεργεί. Παρακολουθεί και ακούει τις άλλες απόψεις, χωρίς να τις δέχεται τυφλά και παρεμβαίνει για να διορθώσει.

Ένας ηγέτης μελετά και ξέρει καλά το αντικείμενο του. Ερευνά συνεχώς και ξέρει ποια είναι τα αρνητικά και θετικά στοιχεία του κάθε εγχειρήματος. Είναι δεκτικός στο να μάθει νέα πράγματα και να σκέφτεται συνεχώς πάνω σε αυτά που έμαθε.

Ένας ηγέτης δίνει πάντα το παράδειγμα. Μπορεί να πιέζει πολύ τους συνεργάτες του, να είναι πολύ απαιτητικός, αλλά πάντα εκείνος δουλεύει πιο σκληρά από όλους τους άλλους. Είναι πάντα ο πρώτος που έρχεται και ο τελευταίος που φεύγει και όσο παραμένει στη δουλειά εργάζεται σκληρά.

Ένας ηγέτης απαιτεί μια καλή επίδοση από τους συνεργάτες του και τους επιβραβεύει όταν την πετυχαίνουν. Περιμένει από αυτούς να εργάζονται τόσο σκληρά όσο εκείνος και να είναι τόσο αφοσιωμένοι όσο αυτός. Δεν περιμένει από τους συνεργάτες του να κάνουν τόσα πολλά ή τόσα καλά όσο αυτός, αλλά απαιτεί από αυτούς να κάνουν το καλύτερο που μπορούν.

Ένας ηγέτης φροντίζει τους συνεργάτες του. Γνωρίζει κάθε συνεργάτη του σαν άτομο και ξέρει τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες του καθενός. Αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη για την αρνητική κριτική όταν προέρχεται εκτός ομάδας, και μοιράζει τη θετική κριτική στον κάθε συνεργάτη ανάλογα με το πόσο συνέβαλλε ο καθένας σε αυτή.

Ένας ηγέτης έχει μια σταθερή στάση. Είναι έντιμος, ειλικρινής και αξιόπιστος. Ακολουθεί πιστά τις αξίες του. Δεν είναι ανευέλικτος, αλλά υπάρχουν κάποια όρια που δεν θα τα υπερβεί.

«A leader is one who knows the way, goes the way, and shows the way». John C. Maxwell

(μτφρ: Ηγέτης είναι αυτός που ξέρει το δρόμο, τον ακολουθεί και τον δείχνει και στους άλλους)

 

Νίκη Γ. Μπίγγου
Ψυχολόγος – Σύμβουλος Σταδιοδρομίας (MSc)

 

Προγράμματα e-Learning

Uoa Gifts shop