Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Φοβάστε να… επιτύχετε;

Ένιωθα βαθιά πως το ανώτατο που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος δεν είναι η Γνώση μήτε η Αρετή, μήτε η Καλοσύνη μήτε η Νίκη· μα κάτι άλλο πιο αψηλό, πιο ηρωικό κι απελπισμένο: Το Δέος, ο ιερός τρόμος.

Νίκος Καζαντζάκης

 

Ο φόβος είναι ένα βασικό ανθρώπινο συναίσθημα που προκαλείται από τη συνειδητοποίηση ενός πραγματικού ή πλασματικού κινδύνου ή απειλής. Όταν όμως ο φόβος συνεχίζει να υφίσταται, ενώ δεν υπάρχει πραγματικά, καθώς και σε καταστάσεις υπερβολικού στρες, τότε μετατρέπεται σε φοβία και γίνεται εμπόδιο στη φυσιολογική αντιμετώπιση της καθημερινότητας. Ο φόβος μπορεί να βοηθήσει να αποφύγουμε επικίνδυνες καταστάσεις, «μένοντας και παλεύοντας ή φεύγοντας» όταν αισθανόμαστε κάποια απειλή. Δυστυχώς, η ίδια αντίδραση μπορεί επίσης να προκληθεί και όταν δεν υπάρχει πραγματική απειλή. 

Καλούμαστε να κουβαλήσουμε και να μάθουμε να ζούμε μαζί με τους φόβους που δημιουργούνται κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Αν αυτοί οι φόβοι είναι πρόσκαιροι, δεν δημιουργούν συνέπειες. Αν είναι υπερβολικά έντονοι ή βιώνονται κατά αυτόν τον τρόπο, τότε παγιώνονται στο εσωτερικό του κάθε ατόμου. 

O φόβος αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς και συνηθισμένους λόγους για τους οποίους ορισμένοι, ακόμη και αν θέλουν να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τη ζωή που επιθυμούν, συγκρατούνται και καταπιέζονται από ένα φόβο αποτυχίας, ώστε τελικά δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και ευθύνες, επειδή μπορεί και μην έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο φόβος είναι δυνατόν να αποτελέσει ένα σοβαρό εμπόδιο στη ζωή τους, όπως το να βρουν μια καλύτερη δουλειά ή να συναντήσουν τους συντρόφους της ζωής τους που θέλουν και αξίζουν να έχουν. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο κίνδυνος της επιτυχίας φαίνεται να βαραίνει περισσότερο από τα οφέλη της επιτυχίας, γι’ αυτό και τελικά συγκρατούνται και δεν κάνουν τίποτα. 

Πολλοί φοβούνται την επιτυχία περισσότερο από την αποτυχία. Την αποτυχία λόγω έλλειψης αυτοπεποίθησης οι περισσότεροι μπορούν να τη χειριστούν, καθώς τους είναι περισσότερο οικεία ως ένα γνώριμο μοτίβο στη ζωή τους. Η επιτυχία όμως φέρνει αλλαγή και γεννά προσδοκίες. Ο φόβος της επιτυχίας μπορεί τελικά να αποτελέσει ένα σημαντικό εμπόδιο. Η επιτυχία κάνει ορισμένους να νιώθουν πίεση με τις επιπρόσθετες ευθύνες που θεωρούν ότι τους επιφέρει. Μπορεί να φοβούνται πως δεν θα αντεπεξέλθουν σε αυτές τις ευθύνες, ή να ανησυχούν ότι θα πρέπει να διατηρούν συνέχεια το ίδιο επίπεδο επιτυχίας. Αυτοί οι φόβοι τους σαμποτάρουν, έστω κι αν θέλουν πραγματικά να γίνουν περισσότερο επιτυχημένοι. 

Ο φόβος μπορεί να καταπνίξει κάθε μεγαλόπνοο σχέδιο και φιλοδοξία. Αυτό, από την άλλη, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε απερίσκεπτοι. Ταυτόχρονα είναι και μια προειδοποίηση για να σκεφτούμε περισσότερο. Αυτό που πρέπει να μάθει να κάνει κανείς είναι να ξεπερνάει τους φόβους του με το να τους κατανοήσει πρώτα από όλα και να εξοικειωθεί με αυτούς. Χρειάζεται επίσης να αξιολογήσει εκ νέου την αξία της ασφάλειας που δίνει στη ζωή του. Μπορεί, για παράδειγμα, να δίνει τόσο μεγάλη σημασία στην ασφάλεια ώστε να μαραζώνει σε μια δουλειά που δεν του αρέσει. Πολύ συχνά, ο φόβος κάνει κάποιον να μεγαλοποιεί τα πράγματα μέσα στο μυαλό του. Το να θέσει την κατάσταση που φοβάται στις πραγματικές της διαστάσεις βοηθάει στο να την αντιμετωπίσει ψύχραιμα. Για να επιτύχει κάποιος χρειάζεται διεργασία, οργάνωση και συνδυασμό λογικής και θέλησης. Χωρίς προετοιμασία κανείς δεν πετυχαίνει και επιχειρώντας να βάλει μικρούς στόχους κάθε φορά, επαναπροσδιορίζει την επιτυχία που πιστεύει ότι του αξίζει  και νιώθει άνεση για αυτά που καταφέρνει. 

Το μόνο που θα πρέπει να φοβάται κανείς είναι η αδράνεια απέναντι στα όνειρά του, επαγγελματικά και προσωπικά. Μικρά βήματα μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλα αποτελέσματα. 

Βασιλική Ξηρού
Ψυχολόγος- Msc

 

 

 

Προγράμματα e-Learning

Uoa Gifts shop