Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Είστε ομαδικός χαρακτήρας; Είστε εξελιγμένος!

Είναι σχεδόν αδύνατο να ζεις τη ζωή σου χωρίς να είσαι μέλος μιας ομάδας και να μην εργαστείς ομαδικά σε κάποια μορφή. Οι ομάδες υπάρχουν σε όλες τις μορφές και τα μεγέθη: φίλοι, οικογένεια, σωματεία και ενώσεις, ομάδες εργασίας στη δουλειά, στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο.

Ο James A. Coan, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, σε ένα άρθρο του στην εφημερίδα New York Times δήλωσε: «Θεωρούμε ότι οι άνθρωποι χτίζουν σχέσεις ακριβώς για αυτόν το λόγο, για να επιμερίσουν την επίλυση ενός προβλήματος σε περισσότερα άτομα. Είμαστε κυριολεκτικά συνδεδεμένοι για να μοιραζόμαστε το φορτίο της επεξεργασίας και αυτό είναι το σήμα που παίρνουμε όταν λαμβάνουμε υποστήριξη».  Η ομαδική εργασία διευκολύνει τους ανθρώπους, επειδή μοιράζονται με άλλους τα βάρη συγκεκριμένων θεμάτων αλλά όχι μόνο. Η ικανότητα του ανθρώπου να λειτουργήσει αποτελεσματικά μέσα σε μια ομάδα υποδηλώνει, κατά τους επιστήμονες, και πιο αναπτυγμένο εγκέφαλο. Επιστήμονες από την Ιρλανδία και τη Σκωτία ανακάλυψαν, μεταξύ άλλων, ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι εμφανώς πιο εξελιγμένος σε σύγκριση με εκείνον των προγόνων του, επειδή βασίζεται στην ομαδική εργασία.

Ο Luke McNally από το Trinity College του Δουβλίνου υποστήριξε πως «η μετάβαση σε μια πιο πολύπλοκη κοινότητα, τα μέλη της οποίας συνεργάζονται μεταξύ τους, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου». Αφού εξέτασαν δύο περιπτώσεις ανθρώπων με προβλήματα, οι οποίοι είχαν την επιλογή είτε να συνεργαστούν είτε όχι μεταξύ τους, ο McNally και οι συνάδελφοί του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο πιο ανεπτυγμένος ήταν ο εγκέφαλος, τόσο περισσότερη διάθεση έδειχναν τα άτομα να βοηθήσουν το ένα το άλλο (επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the Royal Society B). Ο ανθρωπολόγος Robin Dunbar του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης επεσήμανε, επίσης, ότι η ικανότητα των ανθρώπων για ομαδική εργασία δεν είναι απεριόριστη. Ένας άνθρωπος μπορεί να διαχειριστεί ένα δίκτυο 150 ατόμων, ενώ για ένα δίκτυο 500 μελών θα χρειαζόταν τον διπλάσιο εγκέφαλο από αυτόν που έχει ένας σύγχρονος άνθρωπος.

Η ύπαρξη των ομάδων εργασίας μέσα σε μια επιχείρηση επίσης είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην καλύτερη αξιοποίηση της διαφορετικότητας, δηλαδή των διαφορετικών ικανοτήτων και γνώσεων που διαθέτουν οι εργαζόμενοι για την εκτέλεση ενός έργου. Για να είναι όμως αποτελεσματική αυτή η ομαδική εργασία θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Στήριξη μεταξύ των μελών, δίνοντας ενθάρρυνση, συμβουλές και πρακτική βοήθεια.

  • Κατανόηση των ευθυνών των μελών μέσα στην ομάδα και ολοκλήρωση των στόχων της με τον καλύτερο τρόπο.

  • Συνεργασία με διαφορετικούς ανθρώπους και αντιμετώπιση του ενός από τον άλλον με σεβασμό.

  • Προσπάθεια να δημιουργηθεί μια θετική και φιλική ατμόσφαιρα στην ομάδα και αποφυγή καυγάδων.

 

Βασιλική Ξηρού
Ψυχολόγος

 

Προγράμματα e-Learning

Uoa Gifts shop