Το θέμα της μη ικανοποίησης από την εργασία είναι ένα πρόβλημα που ενδέχεται να συναντήσουν λίγο ή πολύ όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από τον κλάδο ή τη θέση στην οποία βρίσκονται. Αυτό μπορεί να συμβαίνει ίσως γιατί το αντικείμενο της δουλειάς δεν είναι αυτό που περίμεναν, ή οι συνθήκες εργασίας (χώρος, συνάδελφοι, απόσταση από το σπίτι) δεν είναι ακριβώς όπως θα ήθελαν.
Αν έχετε φτάσει στο σημείο να ομολογείτε ότι δεν σας αρέσει η δουλειά σας, πριν αποφασίσετε οτιδήποτε, διαβάστε τις παρακάτω προτάσεις μας.
Παραμείνετε στη δουλειά
Οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν είστε από τους ανθρώπους που κάνετε εύκολα αλλαγές; Μην παραιτηθείτε από τη δουλειά σας. Αρχίστε να σκέφτεστε τρόπους για να γίνει η δουλειά σας πιο ελκυστική. Αναρωτηθείτε: υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε με διαφορετικό τρόπο, ώστε κι εσείς να είστε πιο ευχαριστημένοι; Υπάρχει κάποιο αντικείμενο από αυτά με τα οποία ασχολείστε που σας αρέσει πιο πολύ και θα μπορούσατε να το αναπτύξετε περισσότερο; Αν όχι, υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξετε τομέα ή να πάρετε κάποια μετάθεση μέσα στον ίδιο οργανισμό; Υπάρχει κάτι που να σας πείθει τελικά να μείνετε;
Προετοιμαστείτε για την έρευνα εργασίας
Αν δεν μπορείτε να σκεφτείτε τον εαυτό σας να παραμένει στην ίδια δουλειά, τότε και πάλι μην παραιτηθείτε. Τουλάχιστον για ένα διάστημα! Είναι πολύ πιο βοηθητικό να αναζητάτε κάποια καινούργια θέση, χωρίς να έχετε την ψυχολογική πίεση της «ανεργίας». Εκμεταλλευτείτε το διάστημα αυτό, για να ανακαλύψετε σε μεγαλύτερο βαθμό τα ενδιαφέροντά σας και το επαγγελματικό σας προφίλ γενικότερα, να ανανεώσετε το βιογραφικό σας, να αναζητήσετε αγγελίες εργασίας και να ενεργοποίησετε εκ νέου το δίκτυο των επαγγελματικών γνωριμιών σας. Όσο πιο καλά προετοιμασμένοι είστε πριν ξεκινήσετε την έρευνα για τη νέα σας θέση, τόσο πιο εύκολη θα είναι αυτή η διαδικασία.
Ξεκινώντας την έρευνα εργασίας
Ξεκινήστε την έρευνά σας σιωπηλά και διακριτικά. Δεν χρειάζεται να ξέρουν ούτε οι συνάδελφοί σας, ούτε βέβαια ο προϊστάμενός σας, ότι σχεδιάζετε να φύγετε, μέχρι που να είστε εντελώς έτοιμοι να αποχωρήσετε τελικά. Στείλτε τις αιτήσεις σας με «μυστικότητα» και έχετε πάντα κατά νου ότι μπορεί να χρειαστεί αρκετός καιρός για να βρείτε μια νέα θέση, γι’ αυτό οπλιστείτε με υπομονή.
Όταν αποχωρήσετε
Όταν έρθει ο καιρός να παραιτηθείτε, αποχωρήστε από την παλιά σας δουλειά με διακριτικότητα, χωρίς να «διατυμπανίζετε» πόσο την απεχθάνεστε. Οι εταιρίες ελέγχουν τις προηγούμενες συστάσεις και ρωτούν για τα παλαιότερα εργασιακά περιβάλλοντα. Δεν είναι «κομψό» να μιλάτε άσχημα για την παλιά δουλειά σας.
Παραιτηθείτε με τον «σωστό» τρόπο
Ενημερώστε, λίγο καιρό πριν, ότι πρόκειται να παραιτηθείτε, δίνοντας έτσι το περιθώριο να κινηθούν οι διαδικασίες αντικατάστασής σας. Προσφερθείτε να βοηθήσετε σε αυτήν τη διαδικασία και φύγετε χωρίς αρνητικά συναισθήματα. Εκτός του ότι δεν είναι βοηθητικό για εσάς να σας συνοδεύει κάτι αρνητικό στο καινούργιο σας ξεκίνημα, είναι και χάσιμο χρόνου και, κυρίως, δικής σας ενέργειας.
Νίκη Μπίγγου
Ψυχολόγος-Σύμβουλος Σταδιοδρομίας (MSc)