Αύξηση της Απασχόλησης στις Επιστήμες Ζωής και Υγείας στην ΕΕ έως το 2020

Οι ραγδαίες εξελίξεις που συντελούνται τα τελευταία χρόνια (αύξηση του πληθυσμού, ηλικιακή γήρανση, τεχνολογική πρόοδος) και επηρεάζουν την καθημερινότητά μας δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστη και την αγορά εργασίας. Μεγάλοι κερδισμένοι σε αυτή τη διαμορφούμενη κατάσταση είναι, μεταξύ άλλων, οι κλάδοι που ασχολούνται με τις επιστήμες της ζωής και τα επαγγέλματα των επιστημών υγείας.

Οι επιστήμες της ζωής (life science) και τα επαγγέλματα επιστημών υγείας (health professionals) ασχολούνται με την έρευνα, ενώ βελτιώνουν και προωθούν έννοιες και μεθόδους για τη λειτουργία και την εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης σχετικά με τομείς όπως η βιολογία, η ζωολογία, η βοτανολογία, η οικολογία, η φυσιολογία, η βιοχημεία, η μικροβιολογία, η φαρμακολογία και η γεωπονία.

Στις επιστήμες της ζωής εντάσσονται επαγγέλματα που περιλαμβάνουν βιολόγους, βοτανολόγους, ζωολόγους, φαρμακοποιούς, παθολόγους, αγρονόμους και ασκούντες συναφή επαγγέλματα. Στα επαγγέλματα της υγείας περιλαμβάνονται ιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές και μαιευτικό προσωπικό.

Οι επαγγελματίες υγείας βρίσκουν ευκαιρίες απασχόλησης τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα (δημόσια νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές), ενώ οι επαγγελματίες της επιστήμης της ζωής τυπικά εργάζονται σε ιδιωτικές εταιρίες, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, σε ερευνητικά κέντρα (δημόσια ή ιδιωτικά) και σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Το προφίλ των δεξιοτήτων που απαιτούνται είναι τα εξής:

  • Για τα επαγγέλματα υγείας: πρακτικές δεξιότητες για την παροχή φροντίδας, τεχνικές γνώσεις, γνωστικές δεξιότητες, οργανωτικές ικανότητες όπως ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων υγείας, γνώσεις που συνδέονται με τον κλάδο της ιατρικής.

  • Για τις επιστήμες της ζωής: αναλυτική σκέψη για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των πειραμάτων, χρήση των νέων δεδομένων για την εξέλιξη της επιστήμης, γνώσεις πληροφορικής και τεχνικές δεξιότητες για την ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων και μηχανημάτων στα εργαστήρια.

Η αυξανόμενη ζήτηση για τους κλάδους της υγείας και των επιστημών της ζωής στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2020 αποτυπώνεται στον Πίνακα 1. Μέχρι το 2020 αναμένεται να υπάρξουν 1,6 εκατ. νέες θέσεις εργασίας σε αυτά τα επαγγέλματα.

Πίνακας 1. Μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τα επαγγέλματα υγείας και τον κλάδο της επιστήμης της ζωής

Πηγή: EU Skills Panorama.

Πιο συγκεκριμένα, οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τα ποσοστά απασχόλησης δείχνουν αύξηση για τις περισσότερες χώρες της ΕΕ πάνω από το γενικό μέσο όρο όλων των επαγγελμάτων με εξαίρεση την Τσεχία και τη Γαλλία (για το επάγγελμα των ιατρών) όπου προβλέπεται μια πτωτική τάση. Σε ορισμένες χώρες, η αύξηση της απασχόλησης προέρχεται από τον κλάδο της υγείας (Φινλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ιρλανδία, Λετονία), ενώ σε άλλες προέρχεται από επαγγελματίες της επιστήμης της ζωής (Αυστρία, Γαλλία). Σε γενικές γραμμές, οι εκτιμήσεις δείχνουν μια αυξητική ζήτηση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα στα συγκεκριμένα επαγγέλματα.

Διονύσης Βαλσαμής
Οικονομολόγος, MSc

 

 

 

Προγράμματα e-Learning

 Uoa Gifts shop