Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Η επιτυχία είναι θέμα στόχων

Όπως ένας χάρτης μας καθοδηγεί όταν ταξιδεύουμε, έτσι και οι στόχοι μας μάς κατευθύνουν στο ταξίδι μας στη ζωή. Όλοι θέτουμε στόχους, μικρότερους ή μεγαλύτερους, βραχυπρόθεσμους ή μακροπρόθεσμους, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την κατάκτηση της επιτυχίας.

Βέβαια, η έννοια «επιτυχία» έχει διαφορετικό περιεχόμενο για τον καθένα ξεχωριστά, γι’ αυτό και οι στόχοι έχουν έναν ξεκάθαρα προσωπικό χαρακτήρα. Όχι μόνο αυτό, αλλά αναπόφευκτα, με την πάροδο του χρόνου, ορισμένοι αλλάζουν. Έτσι, ανάλογα με τη «φάση ζωής» όπου βρισκόμαστε, μπορεί να εστιάζουμε στην καλύτερη οικονομική εξασφάλιση, στην ασφάλεια μέσα στη δουλειά, στο να αποκτήσουμε περισσότερα ακαδημαϊκά προσόντα, να έχουμε πιο πολύ ελεύθερο χρόνο ή να φροντίσουμε καλύτερα την υγεία μας. Επίσης συμβαίνει, για διάφορους λόγους, να μην εστιάζουμε πάντα σε όλους τους στόχους με τον ίδιο ζήλο, επειδή τους θεωρούμε πολύ υψηλούς έως ανέφικτους και ίσως να μας δυσκολεύουν πολύ ή γιατί μπορεί να είναι δευτερεύουσας σημασίας για εμάς και επομένως να μην μας κινητοποιούν αρκετά. Κάτι τέτοιο αναπόφευκτα επηρεάζει την πορεία μας στη ζωή, γιατί επηρεάζει τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας, τους άλλους και τις καταστάσεις γενικότερα.

Αυτό που θα πρέπει να έχουμε υπόψη είναι πως, είτε πρόκειται για επαγγελματικούς είτε για προσωπικούς στόχους, η πορεία κατάκτησής τους είναι η ίδια. Δεν πρόκειται για κάποια περίπλοκη διαδικασία. Αντιθέτως, χρειάζονται 7 πολύ απλά βήματα:

 1. Καταγράφουμε τους στόχους μας και ανατρέχουμε σε αυτούς συχνά.

 2. Προσδιορίζουμε τον χρόνο υλοποίησής τους. Ο στόχος πρέπει να είναι χρονικά οριοθετημένος και όχι αόριστος.

 3. Δημιουργούμε ένα πρόγραμμα δράσης. Σκεφτόμαστε όλες τις πιθανές κινήσεις που πρέπει να κάνουμε και θα μας φέρουν πιο κοντά στην υλοποίησή του και αναλαμβάνουμε δράση.

 4. Σκεφτόμαστε αν χρειάζεται περαιτέρω εκπαίδευση για τον συγκεκριμένο στόχο. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, γι’ αυτό θέτουμε πάντα την ερώτηση στον εαυτό μας: «έχω τα απαραίτητα προσόντα ή πρέπει να κάνω κάτι για να τα ενισχύσω;».

 5. Δεσμευόμαστε σε τρίτους και υποσχόμαστε στον εαυτό μας ότι θα τον υλοποιήσουμε. Η φάση της «δέσμευσης» είναι πολύ σημαντική. Γνωστοποιώντας σε άλλους τους στόχους και τις προθέσεις μας, δεσμευόμαστε και απέναντι στον εαυτό μας για την ανάληψη δράσης. Επιπλέον, μέσω αυτής της διαδικασίας, κερδίζουμε και κάτι ακόμα: βρίσκουμε και το απαραίτητο υποστηρικτικό δίκτυο, που μπορεί να φανεί ιδιαίτερα βοηθητικό στην υλοποίηση του στόχου μας.

 6. Ελέγχουμε την πρόοδό μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ανατρέχουμε συχνά στο σημείωμα με τους στόχους που είχαμε κατασκευάσει στο πρώτο στάδιο και αξιολογούμε την κατάσταση. Στο σημείο αυτό, μπορεί να χρειαστεί να γίνει επαναπροσδιορισμός των στόχων και ενδεχομένως να χρειαστεί να αλλάξουμε και το αρχικό πλάνο δράσης μας.

 7. Κάθε φορά που πετυχαίνουμε ένα στόχο, ανταμείβουμε τον εαυτό μας για την επίτευξή του! Ανάλογα με τη σημασία του στόχου, κάνουμε και αντίστοιχα «δώρα» στον εαυτό μας.

Οι στόχοι μας θα πρέπει να είναι απλοί και σαφείς. Περίπλοκοι στόχοι δημιουργούν σύγχυση ως προς το τι θέλουμε πραγματικά να πετύχουμε αλλά θέτουν και το ερώτημα του αν πραγματικά επιθυμούμε να το πετύχουμε αυτό που λέμε πως επιδιώκουμε. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει πάντα να θέτουμε στον εαυτό μας καίριες και σαφείς ερωτήσεις.

Έτσι, στην περίπτωση των επαγγελματικών στόχων, όταν ετοιμαζόμαστε να τους θέσουμε ή να τους αξιολογήσουμε, θα πρέπει να απαντήσουμε στις ακόλουθες ερωτήσεις:

 • Ποιοι είναι οι επαγγελματικοί μου στόχοι;
 • Πού θα ήθελα να εργάζομαι σε ένα χρόνο/πέντε/δέκα χρόνια;
 • Ποιες δεξιότητές μου πρέπει να βελτιώσω; Θα χρειαστώ περισσότερη εκπαίδευση;
 • Τι θέλω να πετύχω φέτος/σε πέντε χρόνια;
 • Ποιοι είναι οι οικονομικοί μου στόχοι για φέτος/τα επόμενα πέντε/δέκα χρόνια;
 • Πού θα ήθελα να ζω σε πέντε/δέκα χρόνια από σήμερα;
 • Ποια θα ήθελα να είναι η εργασιακή/οικογενειακή μου κατάσταση την επόμενη χρονιά/μετά από πέντε/δέκα χρόνια;
 • Άλλοι στόχοι που θα ήθελα να πετύχω…

Πάντα θα υπάρχει κάτι που θα περιμένουμε από τον εαυτό μας, κάποιος στόχος να κατακτήσουμε. Όσους περισσότερους στόχους υλοποιούμε τόσο πιο πολύ αισθανόμαστε ικανοποιημένοι και επιτυχημένοι, αλλά και θέτουμε νέους, υψηλότερους, που θα μας οδηγήσουν σε καινούργιες επιτυχίες, δηλαδή σε βελτίωση του τρόπου ζωής μας.

Νικολέττα Μπίγγου, MSc
Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμούe-mentoring, ementoring, E-Mentoring, E-mentoring

 

Προγράμματα e-Learning

Uoa Gifts shop