Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Όταν τα ζευγάρια δουλεύουν μαζί

Κοιμούνται μαζί, ξυπνάνε μαζί, δουλεύουν μαζί. Τι σημαίνει να μοιράζεται κανείς όλη την ημέρα με το σύντροφό του; Μπορεί εξαιτίας αυτής της συνύπαρξης να δημιουργηθούν προβλήματα στη σχέση;

Είναι πολύ υγιές και φυσιολογικό να υπάρχουν διαφωνίες και προβλήματα σε όλες τις σχέσεις. Όταν, όμως αυτές οι διαφωνίες ξεκινούν από επαγγελματικά θέματα, μήπως επιβαρύνουν τη σχέση περισσότερο; Είναι ένα ερώτημα που συχνά θέτουν τα ζευγάρια που δουλεύουν μαζί. Ποιοι είναι οι τρόποι προκειμένου προβλήματα που ανακύπτουν στη δουλειά να μην επηρεάζουν τη σχέση του ζευγαριού;

Αμοιβαία συμφωνημένοι και σαφείς ρόλοι

Όσο οι ρόλοι είναι οριοθετημένοι και σαφείς, τόσο οι συγκρούσεις θα είναι λιγότερες. Όταν ο κάθε σύντροφος γνωρίζει ποιες είναι οι υποχρεώσεις του, ποιοι είναι οι κανόνες συμπεριφοράς που διέπουν την εργασιακή σχέση και τα χαρακτηριστικά της, τότε θα υπάρχουν λιγότερες παρανοήσεις και μικρότερα περιθώρια παρεξηγήσεων.

Τα προβλήματα μπορεί να γίνουν πιο έντονα όταν ο ένας από τους δύο κατέχει υψηλότερη διοικητικά θέση από τον άλλο, γιατί εκεί ασυνείδητα γίνονται συγκρίσεις και μπορεί να προκληθούν αρνητικά συναισθήματα ζήλειας ή μια αίσθηση κατωτερότητας από εκείνον που κατέχει την χαμηλότερη θέση. Στις περιπτώσεις που την υψηλότερη θέση την έχει ο άνδρας εισπράττεται πιο θετικά από τη γυναίκα, ακολουθώντας τις κοινωνικές νόρμες, ενώ όταν η υψηλότερη θέση ανήκει στη γυναίκα, συχνά τα προβλήματα είναι πιο έντονα, εξαιτίας των στερεότυπων. Η επίλυση αυτών των δυσκολιών μπορεί να επιτευχθεί αν υπάρχουν ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας στο ζευγάρι, ώστε να εκφράζονται τα αρνητικά συναισθήματα και να υπάρχει το περιθώριο να συζητούνται.

Η σαφήνεια στο μοίρασμα των ρόλων αφορά και το σπίτι, όπου κι εκεί θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι και να εφαρμόζονται (π.χ. ποιος είναι υπεύθυνος για το μαγείρεμα, για τα οικονομικά, κοκ).

Βρείτε χρόνο για εσάς και τον/την σύντροφο σας

Η διαφοροποίηση της εργασιακής σχέσης από την προσωπική είναι πολύ σημαντική. Γι’ αυτό, θα ήταν ιδιαίτερα βοηθητικό για τα ζευγάρια να ορίσουν μέσα στην ημέρα ένα χρονικό διάστημα που δεν θα μιλούν για τη δουλειά. Κι επειδή δεν είναι πάντα εύκολο τα θέματα της δουλειάς να παραμένουν αυστηρά στο χώρο της δουλειάς, ας υπάρχει τουλάχιστον μια συμφωνία ότι κάποιες ώρες θα είναι αφιερωμένες στη σχέση. Αυτό προστατεύει το ζευγάρι αποτελεσματικά από τα βάρη των εργασιακών υποχρεώσεων.  

Συνεργαστείτε και με άλλους ανθρώπους

Η συνεργασία με άλλους συναδέλφους βοηθά τον κάθε σύντροφο να έχει έναν ευρύτερο εργασιακό κύκλο συνεργατών, που θα του παρέχει στήριξη, καινούργιες ιδέες και συναδελφική  αλληλεγγύη. Καλό θα είναι οι σύντροφοι να αποφεύγουν να εργάζονται συνεχώς από κοινού. Δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι έχουν μια κοινή προσωπική ζωή, αλλά μπορούν να διατηρούν μία αυτόνομη παρουσία μέσα στο χώρο της δουλειάς και να σχετίζονται με τους συναδέλφους τους ως ξεχωριστές και αυτόνομες οντότητες, όπως θα συνέβαινε και στην περίπτωση που θα δούλευαν σε διαφορετικές δουλειές.

Με την ίδια αυτονομία θα πρέπει να λειτουργούν και στις φιλικές σχέσεις. Πολύ συχνά τα ζευγάρια που δουλεύουν μαζί τείνουν να κάνουν «παρέα» μεταξύ τους και να απομονώνονται από τις φιλικές τους σχέσεις. Όμως, είναι σημαντικό ο κάθε σύντροφος να έχει τις δικές του φιλίες: οι γυναίκες χρειάζονται φίλες, ώστε να συζητούν τα «γυναικεία» θέματα, να έχουν κοινές εξόδους, κ.ο.κ. Οι άνδρες χρειάζονται φίλους για να συνδεθούν με αυτούς μέσω  κοινών δραστηριοτήτων (π.χ. κοινά χόμπυ, παρακολούθηση αγώνων, κ.ο.κ.).

Η διατήρηση μιας σχέσης δεν είναι εύκολη υπόθεση: χρειάζεται καθημερινή προσπάθεια, διαρκή επένδυση και αφοσίωση για να αντιμετωπίσει την φθορά. Και όταν η επαφή είναι τόσο διαρκής και μέσα σε αυτήν εμπλέκονται και επαγγελματικές απαιτήσεις, τότε γίνεται ακόμα πιο δύσκολη υπόθεση και χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερο αγώνα.

 

Νίκη Μπίγγου, MSc
Ψυχολόγος

 

 

 

 

 

Προγράμματα e-Learning

Uoa Gifts shop