Η χρήση και, κυρίως, η αποτελεσματικότητα ορισμένων ηλεκτρονικών μέσων, όπως το Skype, για εκπαιδευτικούς και συμβουλευτικούς σκοπούς συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται με κάποιον σκεπτικισμό. Ωστόσο, η περίπτωση του νεαρού Χάρη Ρισβά, ο οποίος έκανε ιδιαίτερα μαθήματα μέσω Skype και στις Πανελλαδικές συμπλήρωσε τα μόρια που απαιτούνται για να περάσει πρώτος στην Ψυχολογία της Αθήνας, έρχεται να επιβεβαιώσει και να δικαιώσει όσους στρέφονται προς αυτή την μορφή παροχής εκπαιδευτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Μια απλή περιήγηση στο χώρο του διαδικτύου αποκαλύπτει την πληθώρα και την ποικιλία των παρεχόμενων εκπαιδευτικών μαθημάτων μέσω Skype. Δεν είναι μόνο τα συνηθισμένα σχολικά μαθήματα που διδάσκονται με αυτόν τον τρόπο. Ακόμα και στην περίπτωση της εκμάθισης ξένων γλωσσών, υπάρχουν εκείνοι που στρέφονται σε καθηγητές που διαμένουν στη χώρα, τη γλώσσα της οποίας επιθυμούν να διδαχθούν. Επίσης, μέσω Skype παρέχονται ακόμα και μαθήματα εκμάθησης μουσικών οργάνων, όπως κιθάρα και πιάνο!
Στο χώρο της συμβουλευτικής, το Skype αποτελεί ένα αποτελεσματικό και εύχρηστο εργαλείο, γιατί δίνει τη δυνατότητα για άμεση και όσο το δυνατόν πιο προσωπική επαφή του προσώπου που έχει ανάγκη στήριξης από τον ειδικό ψυχολόγο. Και εδώ, διαπιστώνει κανείς τη ραγδαία αύξηση της χρήσης του Skype. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η γραμμή βοήθειας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου παρέχει πλέον και μέσω Skype υποστήριξη σε παιδιά, εφήβους αλλά και στις οικογένειές τους. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν με αμεσότερο τρόπο θέματα συμπεριφορών εξάρτησης ή άλλα προβλήματ που πηγάζουν από τη χρήση του διαδικτύου.
Γιατί όμως να στραφεί κάποιος στη χρήση του Skype για λόγους είτε εκπαίδευσης είτε συμβουλευτικής; Κατά πρώτον, υπάρχει ένα είδος άμεσης επαφής με τον εκπαιδευτή ή τον ψυχολόγο, οπότε αυτός που δέχεται τις υπηρεσίες βλέπει με ποιον έχει να κάνει, δεν διαβάζει απλώς ένα όνομα σε κάποια mail. Βέβαια, η επαφή αυτή δεν αντικαθιστά εκείνη που επιτυγχάνεται με τη φυσική παρουσία. Αυτό όμως αποτελεί εμπόδιο μόνο ανάλογα με το είδος της υπηρεσίας που επιζητά κανείς. Για παράδειγμα, αν θέλει να κάνει ψυχανάλυση, τότε η χρήση του Skype είναι μάλλον περιοριστική. Ένα δεύτερο στοιχείο είναι η οικονομία. Αναμφίβολα, οι υπηρεσίες που παρέχονται μέσω Skype κοστίζουν λιγότερο (έως και πολύ λιγότερο – ανάλογα με την περίπτωση) απ’ ό,τι αν παρέχονταν σε συγκεκριμένο χώρο όπου τα δύο πρόσωπα θα συναντιούνταν. Τρίτος παράγοντας που κάνει ιδιαίτερα ελκυστική τη χρήση του Skype είναι το ότι δεν χρειάζεται κανείς να κάνει διαδρομές από το σπίτι ή τη δουλειά του στον χώρο του ψυχολόγου ή του εκπαιδευτή. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όχι μόνο επειδή δεν χάνεται χρόνος στις διάφορες μετακινήσεις, αλλά κυρίως επειδή ορισμένες φορές οι μετακινήσεις είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον να γίνουν, για λόγους ασφυκτικού προγράμματος, φυσικής αδυναμίας (π.χ. άτομα με αναπηρία) κτλ. Τέλος, η κατάργηση της απόστασης έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα σε σχέση με την περίπτωση της φυσικής παρουσίας: τη δυνατότητα των περισσότερων επιλογών. Με αυτόν τον τρόπο εστιάζει κανείς στα δύο πιο βασικά κριτήρια επιλογής ενός επαγγελματία: την ποιότητα και το κόστος.
Μιχάλης Κατσιμίτσης, PhD