Γενική Περιγραφή: Ο Τεχνικός Αμπελουργίας-Οινοτεχνίας έχει πιστοποιημένες γνώσεις, δεξιότητες και επαγγελματικές στάσεις που τον κάνουν ικανό να ασχολείται με επιτυχία, ως ειδικευμένος τεχνικός στο χώρο της Αμπελουργίας-Οινοτεχνίας. Με την καθοδήγηση και συνεργασία Γεωπόνου-Οινολόγου εφαρμόζει σύγχρονες τεχνικές και μεθόδους κατά την άσκηση του επαγγέλματός του. Εκτελεί όλες τις προβλεπόμενες εργασίες που απορρέουν από τα επαγγελματικά του καθήκοντα και αφορούν την οικονομική εκμετάλλευση της αμπέλου και την επεξεργασία των προϊόντων της. Κατά την άσκηση των καθηκόντων του πρέπει να κάνει ορθολογική χρήση των μηχανημάτων, των εργαλείων, των οργάνων και των υλικών, να μεριμνά για την προστασία του περιβάλλοντος και να τηρεί την ισχύουσα νομοθεσία και τους κανόνες της τέχνης της υγιεινής και της ασφάλειας. Ο Τεχνικός Αμπελουργίας-Οινοτεχνίας μπορεί να εργάζεται σε αμπελουργικές, οινοποιητικές ή μεικτές αμπελοοινικές επιχειρήσεις διάφορων μορφών καλύπτοντας ανάγκες τεχνικής, οργανωτικής και διαχειριστικής φύσεως σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής, μεταποιητικής και εμπορικής διαδικασίας (π.χ. ιδιωτικούς, συνεταιριστικούς ή κρατικούς αμπελώνες, φυτώρια, οινοβιομηχανίες και σταφιδοεργοστάσια, φορείς εμπορίας και τυποποίησης, οινολογικά εργαστήρια, ιδρύματα και σταθμούς ερεύνης, υπουργείο Γεωργίας κ.ά.). Τα κύρια επαγγελματικά καθήκοντα του Τεχνικού Αμπελουργίας-Οινοτεχνίας είναι τα ακόλουθα:
Απαιτουμένη Εκπαίδευση: Για την εγκατάσταση αμπελώνα, παραγωγή και επιλογή πολλαπλασιαστικού υλικού ο επαγγελματίας πρέπει να γνωρίζει:
Για να εκτελεί τις καλλιεργητικές φροντίδες της αμπέλου, πρέπει να γνωρίζει:
Για να χειρίζεται τα αμπελοοινικά προϊόντα, πρέπει να γνωρίζει:
Για τη διενέργεια του ποιοτικού ελέγχου των οινικών προϊόντων, πρέπει να γνωρίζει:
Για να μεριμνά για την ασφάλεια των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος, πρέπει να γνωρίζει:
Για να τηρεί και επεξεργάζεται τα οικονομικά στοιχεία της αμπελοοινικής επιχείρησης πρέπει να γνωρίζει:
Η εκπαίδευση για το συγκεκριμένο επάγγελμα γίνεται κυρίως μέσω της εμπειρίας και της καθημερινής πρακτικής. Υπάρχει, όμως, η δυνατότητα για σπουδές σε ΑΕΙ, σε θέματα αγροτικής οικονομίας, καθώς και σε ΙΕΚ, σε ΤΕΕ, αλλά και σε Γεωργικές Σχολές σε θέματα που σχετίζονται με τις καλλιέργειες και τη γεωργία γενικότερα.
Απαιτούμενες Δεξιότητες: Ο Αγρότης πρέπει να διαθέτει τα εξής χαρακτηριστικά:
Επαγγελματικές Προοπτικές: Με την εκμηχάνιση της αγροτικής παραγωγής, την εμφάνιση σύγχρονων μεθόδων εκμετάλλευσης της γης και την εγκατάλειψη της υπαίθρου, η προσφορά εργασίας στον αγροτικό τομέα διαφοροποιείται από παλιότερες εποχές. Εξάλλου, η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών επηρεάζει και αυτή την αγορά εργασίας στον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Από την άλλη πλευρά, η αστάθεια του αγροτικού εισοδήματος και οι χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων αποθαρρύνουν πολλούς νέους να ασχοληθούν με τη γεωργία. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει σημαντικές επιδοτήσεις και διευκολύνσεις σε νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή, πολιτική που ενισχύει και το ελληνικό κράτος.