Γενική Περιγραφή: Ο Ωρολογοποιός ασχολείται με την επιδιόρθωση, τον καθαρισμό και τη ρύθμιση μηχανικών, αυτόματων ή ηλεκτρονικών ρολογιών. Με τη βοήθεια λεπτών εργαλείων, αποσυναρμολογεί το μηχανισμό του ρολογιού και τον εξετάζει για να διαπιστώσει την αιτία της βλάβης, επιδιορθώνει ή, αν χρειαστεί, αντικαθιστά τα ελαττωματικά εξαρτήματα, καθαρίζει και ρυθμίζει τα ρολόγια που έχουν χαλάσει. Επίσης, κατασκευάζει, μερικές φορές, το εξάρτημα ενός ρολογιού και το τοποθετεί στη θέση του φθαρμένου.
Εξοπλισμός και Μέσα: Ο Ωρολογοποιός χρησιμοποιεί μεγεθυντικούς φακούς, ειδική βενζίνα και ψήκτρα, βολτόμετρο, λίμες, λαβίδες, πένσες, καθώς και ειδικό λάδι.
Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Για να γίνει κάποιος Ωρολογοποιός χρειάζεται να εκπαιδευτεί στα ΤΕΕ του υπουργείου Παιδείας και του ΟΑΕΔ. Ορισμένοι τεχνίτες μαθητεύουν κοντά σε ειδικευμένους τεχνίτες.
Απαιτούμενες Δεξιότητες: Ο Ωρολογοποιός χρειάζεται να έχει:
Επαγγελματικές Προοπτικές: Το επάγγελμα σήμερα παρουσιάζει ύφεση και οι επαγγελματίες ασχολούνται με την επισκευή, συντήρηση, αλλά περισσότερο με τη διάθεση των ρολογιών. Οι αποδοχές των επαγγελματιών αυτών θεωρούνται ικανοποιητικές. Ο Ωρολογοποιός μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας δικό του εργαστήριο επισκευής και διάθεσης ρολογιών, καθώς και ως ειδικευμένος τεχνίτης-μισθωτός σε επιχειρήσεις διάθεσης ή επιδιόρθωσης ρολογιών.
Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Ο Ωρολογοποιός εργάζεται πολλές ώρες σκυμμένος πάνω σε ειδικό πάγκο. Η εργασία του είναι χειρωνακτική και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Δουλεύει ατομικά, αλλά συχνά χρειάζεται να έρχεται σε επαφή με τους πελάτες. Εργάζεται σε χώρο εργαστηρίου, με καλό φωτισμό, χωρίς υγρασία και σκόνη. Στη συναρμολόγηση, ρύθμιση ή επιδιόρθωση, χρησιμοποιεί λεπτά, απλά και εύκολα στη χρήση τους εργαλεία.
Επαγγελματικές Οργανώσεις: Ο συλλογικός φορέας που εκπροσωπεί το συγκεκριμένο επάγγελμα είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Κοσμηματοπωλών- Ωρολογοποιών.