Οργανοποιός

Γενική Περιγραφή: Ο Οργανοποιός ασχολείται με την κατασκευή μουσικών οργάνων. Αναλαμβάνει να κατασκευάσει, να επισκευάσει, ή να βελτιώσει την επίδοση ενός μουσικού οργάνου. Σε περίπτωση που ασχολείται και με το εμπόριο των μουσικών οργάνων, συνεργάζεται με τους προμηθευτές, διαχειρίζεται το εμπορικό κατάστημα και ασχολείται με την πώληση των μουσικών οργάνων.

Εξοπλισμός και Μέσα: Ο Οργανοποιός χρησιμοποιεί διάφορα εργαλεία, όπως κύλινδρο, στράντζα, δράπανο, τροχό, πιστόλι βερνικιού, κατσαβίδια, σφυριά, τρυπάνι κ.ά.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Ο Οργανοποιός απαιτείται να έχει γνώσεις μουσικής και γνώσεις σχετικά με την κατασκευή των μουσικών οργάνων. Σπουδές ανάλογες παρέχονται από το αντίστοιχο Τμήμα Κατασκευής Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ. Επίσης, γνώσεις μουσικής παρέχονται από ιδιωτικά ή κρατικά ωδεία, ενώ γνώσεις κατασκευής μπορούν να αποκτηθούν σε ΙΕΚ ή δίπλα σε κάποιον τεχνίτη.

Απαιτούμενες Δεξιότητες: Η εργασία του Οργανοποιού απαιτεί:

  • Οργάνωση, υπομονή
  • Ιδιαίτερη προσοχή και ακρίβεια
  • Αγάπη προς τη μουσική
  • Επιδεξιότητα στα δάκτυλα
  • Κλίση στις κατασκευές και καλαισθησία.

Επαγγελματικές Προοπτικές: Το επάγγελμα του Οργανοποιού δεν έχει μεγάλη ζήτηση, καθώς η αγορά για μουσικά όργανα είναι περιορισμένη. Ο Οργανοποιός μπορεί να απασχοληθεί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις παραγωγής μουσικών οργάνων, ή ως ελεύθερος επαγγελματίας ή έμπορος, διατηρώντας δικό του κατάστημα.

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Η εργασία του Οργανοποιού είναι χειρωνακτική, αλλά και δημιουργική. Είναι εργασία ημερήσια και δεν απαιτεί ταξίδια ή μετακινήσεις, εκτός από την περίπτωση που ο επαγγελματίας ασχολείται και με το εμπόριο των μουσικών οργάνων, οπότε κάνει περιοδείες σε διάφορες πόλεις. Ο Οργανοποιός στο χώρο του εργαστηρίου μπορεί να εργάζεται ομαδικά ή ατομικά.