Γενική Περιγραφή: Ο Κεραμίστας κατασκευάζει διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη αργιλοπυριτικά υλικά. Η εργασία του Κεραμίστα ή Αγγειοπλάστη στηρίζεται στην ιδιότητα του αργίλου να γίνεται με το νερό μια εύπλαστη μάζα, που μετά την ξήρανση και το ψήσιμο γίνεται σκληρή και ανθεκτική.
Ο Κεραμίστας θρυμματίζει και αλέθει το ορυκτό, του προσθέτει την κατάλληλη ποσότητα νερού και το ζυμώνει, ώστε να γίνει τόσο μαλακό και να πάρει όποιο σχήμα αυτός θέλει. Στη συνέχεια, τοποθετεί τον πηλό σε σχήμα μπάλας πάνω σε τροχό που περιστρέφεται. Την ταχύτητα περιστροφής του την καθορίζει ο ίδιος, ενώ ταυτόχρονα δίνει σχήμα στον πηλό πλάθοντάς τον με τα χέρια του. Τέλος, αφού δώσει μορφή στον πηλό και τον διακοσμήσει με εγχάρακτα σχέδια, τον αφήνει να στεγνώσει και στη συνέχεια τον βάζει σε ειδικό φούρνο και τον ψήνει. Έτσι, το πήλινο αντικείμενο γίνεται σταθερό, αλλά όχι άθραυστο ούτε τελείως αδιάβροχο. Αν το αντικείμενο προορίζεται για οικιακή χρήση, τότε καλύπτεται με μία ουσία, το υάλωμα, που έχει την ιδιότητα να λιώνει με τη θερμότητα και να μεταβάλλεται σε ένα πολύ λεπτό στρώμα γυαλιού που το κάνει αδιάβροχο. Μετά την κατασκευή του αντικειμένου γίνεται η διακόσμησή του, συνήθως μετά από το πρώτο ψήσιμο με ειδικά χρώματα, όπως πυροχρώματα ή σμάλτο, που τοποθετούνται στην κεραμική επιφάνεια με πινέλο ή με εμβάπτιση και ξαναψήνεται στο φούρνο.
Εξοπλισμός και Μέσα: Τα υλικά που χρησιμοποιεί ο Κεραμίστας είναι πηλός, τροχός, κόφτης, πινέλα, χρώματα, καμίνια, τορνέτα και μικρά επιτραπέζια εργαλεία.
Προϋποθέσεις Άσκησης Επαγγέλματος: Ο Κεραμίστας εγγράφεται στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και λαμβάνει άδεια άσκησης επαγγέλματος από αυτό, στην περίπτωση που θα θελήσει να ανοίξει δική του επιχείρηση.
Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Η εκπαίδευση του Κεραμίστα παρέχεται στα αντίστοιχα τμήματα των Σχολών του ΟΑΕΔ και σε τμήματα μικρής διάρκειας του ΕΟΜΜΕΧ και της ΧΑΝ.
Απαιτούμενες Δεξιότητες: Ο Κεραμίστας χρειάζεται να διαθέτει:
Επαγγελματικές Προοπτικές: Η τουριστική αγορά, η κατασκευή αντικειμένων καθημερινής χρήσης και διακοσμητικών αντικειμένων δημιουργούν μια αγορά εργασίας που μπορεί να απορροφήσει τους ενδιαφερόμενους για τον επαγγελματικό αυτό χώρο. Ο Κεραμίστας εργάζεται σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς χειροτεχνίας, σε εργαστήρια αγγειοπλαστικής-κεραμικής ή ως ελεύθερος επαγγελματίας, διατηρώντας δική του επιχείρηση. Ως Βοηθοί Κεραμίστα μπορούν να εργαστούν και ανειδίκευτα άτομα που έχουν αποκτήσει εμπειρία στην πράξη. Οι αμοιβές θεωρούνται ικανοποιητικές και είναι ανάλογες της ποιότητας της δουλειάς τους.
Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Ο Κεραμίστας εργάζεται κάτω από συνθήκες σωματικής κόπωσης και κάποιες φορές με ακανόνιστο ωράριο εργασίας, ανάλογα με τις ανάγκες της δουλειάς του. Η εργασία του είναι χειρωνακτική και δουλεύει όρθιος ή καθιστός ανάλογα με το στάδιο κατασκευής των αντικειμένων. Μέσα στα πλαίσια της εργασίας του είναι να επισκέπτεται ή να λαμβάνει μέρος σε εκθέσεις και να έρχεται σε επαφή με τους πελάτες του.
Εργάζεται στον κλειστό χώρο του εργαστηρίου, όπου υπάρχει αρκετή υγρασία και αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες. Συνήθως, τα εργαστήρια που χρησιμοποιούν οι Κεραμίστες, λόγω της φύσης των υλικών και της ιδιαίτερης επεξεργασίας που απαιτείται, διαθέτουν μόνο τη στοιχειώδη υποδομή.