Γενική Περιγραφή:
Ο Χημικός είναι ο επιστήμονας που ασχολείται με τη μελέτη και έρευνα της δομής, της σύνθεσης, των ιδιοτήτων και των μετασχηματισμών της οργανικής και ανόργανης ύλης. Χρησιμοποιεί τις θεωρητικές γνώσεις από την έρευνα για πρακτικές εφαρμογές στη βιομηχανία και την παραγωγή με σκοπό τη βελτίωση των προϊόντων.
Ο Χημικός αναλύει και μελετά στο εργαστήριό του κάτω από ορισμένες συνθήκες και με τη βοήθεια οργάνων, ουσίες και ενώσεις. Επίσης ερευνά τις διάφορες μεταβολές που γίνονται στη χημική δομή της ύλης και τους παράγοντες που επενεργούν ή προκαλούν αυτές τις μεταβολές.
Επίσης, ασκεί εργαστηριακό έλεγχο σε διάφορα προϊόντα, για να διαπιστώσει εάν έχουν τις κατάλληλες ιδιότητες για τον άνθρωπο και εάν η σύνθεσή τους είναι σύμφωνη με τις νόμιμες προδιαγραφές. Ελέγχει τις πρώτες ύλες και παρακολουθεί τις χημικές διαδικασίες από τις οποίες παράγονται διάφορα προϊόντα, όπως τρόφιμα, ποτά, έλαια, είδη αρτοποιίας, πετρελαιοειδή, πλαστικά, απορρυπαντικά, συνθετικές ίνες, χρώματα, φάρμακα, τσιμέντα, μεταλλουργικά είδη, εκρηκτικές ύλες, οξέα, άλατα, διαλύτες και άλλα. Ειδικότερα, ο Χημικός συλλέγει δείγματα για τις εργαστηριακές χημικές αναλύσεις, αξιολογεί τα αποτελέσματα, ενημερώνεται από την αντίστοιχη βιβλιογραφία, σχεδιάζει και βελτιώνει τα εργαστηριακά προγράμματα.
Ως Χημικός παραγωγής ασχολείται σε πρώτο στάδιο με το ζύγισμα των πρώτων υλών. Στη συνέχεια επιβλέπει την ανάμειξη των πρώτων υλών για την παραγωγή των προϊόντων, ελέγχει διάφορες χημικές παραμέτρους (συμπύκνωση, σκληρότητα) στα ενδιάμεσα στάδια της παραγωγής του προϊόντος και αποστέλλει δείγματα της κάθε παρτίδας για τον ποιοτικό έλεγχο.
Ως Χημικός ποιοτικού ελέγχου ασχολείται με τον έλεγχο των πρώτων υλών, στέλνει την κύρια ουσία στον Χημικό παραγωγής, ελέγχει δειγματοληπτικά κάθε παρτίδα και το τελικό προϊόν.
Εξοπλισμός και Μέσα:
Ο Χημικός χρησιμοποιεί αναλυτικά όργανα υψηλής τεχνολογίας, εργαστηριακές συσκευές, αντιδραστήρες και ηλεκτρονικοί υπολογιστές.
Προϋποθέσεις Άσκησης Επαγγέλματος:
Το πτυχίο του Χημικού δίνει ταυτόχρονα και άδεια άσκησης του επαγγέλματος (Νόμος του 1927).
Απαιτούμενη Εκπαίδευση:
Ο Χημικός είναι απόφοιτος των Τμημάτων Χημείας των ΑΕΙ. Εργαστηριακοί βοηθοί χημικοί μπορούν να έχουν σπουδάσει σε ανάλογες ειδικότητες των ΤΕΕ και των ΙΕΚ.
Απαιτούμενες Δεξιότητες: Το επάγγελμα του Χημικού απαιτεί:
Παρατηρητικότητα, μεθοδικότητα, προσοχή και υπευθυνότητα
Καλές γνώσεις φυσικής και χημείας
Μεγάλη επιδεξιότητα και σταθερό χέρι στη χρήση του εργαστηριακού εξοπλισμού
Γνώσεις Η/Υ και αγγλικής γλώσσας.
Επαγγελματικές Προοπτικές: Οι προοπτικές απασχόλησης στο συγκεκριμένο επάγγελμα είναι περιορισμένες, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά ειδικών, σε σχέση με την πραγματική ζήτηση. Ο Χημικός μπορεί να εργαστεί ως εργαστηριακός Χημικός σε εργαστήρια πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ινστιτούτο Παστέρ, Δημόκριτος, ΕΚΘΕ), στο Χημείο του Κράτους και σε νοσοκομεία. Ως Χημικός παραγωγής μπορεί να εργαστεί στη βιομηχανία, σε επιχειρήσεις επεξεργασίας και παραγωγής χημικών προϊόντων (εργοστάσια παρασκευής τροφίμων, ποτών, φαρμακευτικών προϊόντων, καλλυντικών, πλαστικών, λιπασμάτων, πετρελαίου, χάρτου και άλλα). Ως επιστήμονας ελέγχου και μελετών ή ως επιστημονικός σύμβουλος, μπορεί να εργαστεί στο Υπουργείο Εμπορίου, Γεωργίας, Βιομηχανίας, στο ΥΠΕΧΩΔΕ και άλλους δημόσιους οργανισμούς. Επίσης, μπορεί να εργαστεί σε αντιπροσωπείες ως πωλητής προώθησης εργαστηριακών οργάνων και αναλώσιμων ή συσκευών. Ως ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να διατηρεί ιδιωτικό χημικό εργαστήριο για απλές αναλύσεις διαφόρων προϊόντων ή για την πώληση χημικών ουσιών. Τέλος, μπορεί να εργαστεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ως καθηγητής.
Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον:
Ο Χημικός στο εργαστήριο εργάζεται ατομικά ή ομαδικά, με ωράριο ανάλογο των απαιτήσεων της εργασίας του. Μικρό μέρος του χρόνου του το αφιερώνει στο γραφείο όπου γράφει και αξιολογεί τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων και παρακολουθεί τη βιβλιογραφία. Όταν απαιτείται η συλλογή δειγμάτων, εργάζεται έξω από το εργαστήριο.
Οι συνθήκες εργασίας πολλές φορές είναι ανθυγιεινές, λόγω της τοξικότητας και της καρκινογενούς δράσης πολλών χημικών ουσιών.
Επαγγελματικές Οργανώσεις:
Ο κώδικας δεοντολογίας του επαγγέλματος ρυθμίζεται από την Ένωση Ελλήνων Χημικών, στην οποία υποχρεωτικά εγγράφονται όλοι οι πτυχιούχοι Χημικοί.