Γενική Περιγραφή:
Ο Αρχιμάγειρας είναι υπεύθυνος για την προετοιμασία και ασχολείται με την παρασκευή όλων των φαγητών και εδεσμάτων, στο χώρο όπου εργάζεται. Ειδικότερα, φροντίζει για την υγιεινή συντήρηση των τροφίμων και των υλικών, καταρτίζει τον ημερήσιο κατάλογο φαγητών, τα οποία και παρασκευάζει. Καθορίζει την ποσότητα που θα ετοιμάσει ώστε οι μερίδες που θα προκύψουν να είναι επαρκείς για την καθημερινή ζήτηση. Ετοιμάζει διάφορα είδη εδεσμάτων (ψητά, βραστά, τηγανητά, γλυκά), σούπες, σάλτσες, σαλάτες και ορεκτικά. Συχνά, κάνει συνδυασμούς υλικών και δημιουργεί πρωτότυπα φαγητά.
Φροντίζει ώστε τα φαγητά που ετοιμάζει, να είναι νόστιμα και γευστικά. Ακόμα, προσέχει την εμφάνιση και την παρουσίασή τους, για να είναι ελκυστικά για τον πελάτη. Ακόμα, ελέγχει την προμήθεια των πρώτων υλών, κατανέμει τις διάφορες εργασίες στο προσωπικό, κατευθύνει και επιβλέπει τις εργασίες που γίνονται στην κουζίνα (πλύσιμο και καθάρισμα τροφίμων, καθαριότητα κουζίνας). Τέλος, παρακολουθεί τους βοηθούς του στην ετοιμασία των φαγητών και μερίδων.
Εξοπλισμός και Μέσα:
Χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό της κουζίνας, κύρια και βοηθητικά υλικά μαγειρικής, καθώς και ειδικά εργαλεία κουζίνας, που βοηθούν στην καλαίσθητη παρουσίαση ενός φαγητού.
Προϋποθέσεις Άσκησης Επαγγέλματος:
Ο Αρχιμάγειρας δεν χρειάζεται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Απαιτούμενη Εκπαίδευση:
Ο Αρχιμάγειρας μπορεί να έχει σπουδάσει τη μαγειρική τέχνη στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΣΤΕ), σε ιδιωτικές σχολές μαγειρικής και σε δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ. Ο Τεχνικός που έχει μάθει τη μαγειρική τέχνη εμπειρικά μπορεί να παρακολουθήσει μαθήματα μαγειρικής σε ειδικά τμήματα μετεκπαίδευσης που οργανώνει κάθε χρόνο η ΣΤΕ σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
Απαιτούμενες Δεξιότητες:
Η μαγειρική αποτελεί μια ιδιαίτερη τέχνη που απαιτεί:
Επαγγελματικές Προοπτικές:
Η έντονη προτίμηση των ξένων τουριστών για τη χώρα μας έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή δημιουργία τουριστικών επιχειρήσεων, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, μαγειρεία, ζαχαροπλαστεία. Επίσης, οι γρήγοροι καθημερινοί ρυθμοί εργασίας και η πολύωρη απουσία από το σπίτι έχουν επιβάλει τη λύση του εστιατορίου και του έτοιμου φαγητού. Ακόμη, είναι στη φύση του ανθρώπου, ιδιαίτερα στη χώρα μας, να συνδυάζει τη διασκέδαση και την καλοπέραση με το καλό φαγητό, με αποτέλεσμα τα καλά εστιατόρια και ξενοδοχεία, οι ταβέρνες και τα εξοχικά κέντρα που προσέχουν τη κουζίνα τους, να έχουν πάντα κίνηση και σταθερή πελατεία όλες τις εποχές του χρόνου. Γενικά, οι προοπτικές για τα επαγγέλματα του κλάδου είναι θετικές.
Οι αμοιβές των Αρχιμαγείρων είναι ανάλογες με τη θέση που έχουν στην ιεραρχία μιας επιχείρησης, καθώς και με την επαγγελματική εμπειρία και το μέγεθος της επιχείρησης στην οποία εργάζονται. Στο επάγγελμα αυτό υπάρχει η εξής ιεραρχία: Γ΄ μάγειρας, Β΄ μάγειρας, Α΄ μάγειρας, βοηθός αρχιμάγειρα, αρχιμάγειρας.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αμείβονται ανάλογα με την πείρα, τη φήμη και το είδος της επιχείρησής τους και οι αποδοχές τους μπορεί να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα. Ο αρχιμάγειρας μπορεί να εργαστεί σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, νοσοκομεία, σχολεία, κολέγια, λέσχες πανεπιστημίων, πλοία, εργοστάσια, ιδρύματα, κέντρα ψυχαγωγίας, επιχειρήσεις έτοιμων φαγητών. Μπορεί ακόμη να ανοίξει δικό του εστιατόριο, επιχείρηση έτοιμων φαγητών ή να ασχοληθεί με την οργάνωση δεξιώσεων.
Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον:
Ο αρχιμάγειρας εργάζεται στον εσωτερικό χώρο των μαγειρείων, συνήθως μαζί με άλλους εργαζομένους και πρέπει να φοράει ειδική στολή. Η εργασία του είναι κουραστική, γιατί δουλεύει πολλές ώρες όρθιος, μέσα στα μαγειρεία-κουζίνες, όπου αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες και υπάρχουν έντονες μυρωδιές. Αρκετές φορές, είναι υποχρεωμένος να δουλεύει με ένταση και σε γρήγορους ρυθμούς, όταν πρέπει να μαγειρέψει και να εξυπηρετήσει μεγάλο αριθμό πελατών ταυτόχρονα, ή όταν αναλαμβάνει την προετοιμασία ενός επίσημου γεύματος με υψηλούς προσκεκλημένους και άλλες ανάλογες ιδιαίτερες περιπτώσεις.
Επαγγελματικές Οργανώσεις:
Ο αρχιμάγειρας ανήκει στο Σωματείο Μαγείρων.