Γενική Περιγραφή: Αντικείμενο εργασίας του Κορνιζοποιού είναι η κατασκευή κορνιζών για την πλαισίωση ζωγραφικών και φωτογραφικών κυρίως έργων, αλλά και πτυχίων, διπλωμάτων, αδειών και ειδών χειροτεχνίας, όπως κεντημάτων ή ειδών ταπητουργίας. Ο Κορνιζοποιός, μετά την παραλαβή της παραγγελίας, επιλέγει το ξύλο, το μέταλλο ή άλλο υλικό που θα χρησιμοποιήσει για να κατασκευάσει την κορνίζα και το κόβει στα μέτρα που χρειάζεται. Στη συνέχεια, μετράει και κόβει το τζάμι, εφαρμόζει το τζάμι στην κορνίζα, τοποθετεί διακοσμητικό περιθώριο με χρωματιστό χοντρό χαρτί και, τέλος, τοποθετεί το έργο και κολλάει χαρτί για να κλείσει το πίσω μέρος της κορνίζας. Ο απαιτούμενος χρόνος για την κατασκευή μιας κορνίζας εξαρτάται από το μέγεθος και την πολυπλοκότητα της κατασκευής.
Εξοπλισμός και Μέσα: Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο Κορνιζοποιός είναι χαρτί, ξύλο, τζάμι-κρύσταλλο, χάρακας, κόλλες, σφυρί και καρφιά.
Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Η εκμάθηση της τέχνης γίνεται δίπλα σε έναν έμπειρο τεχνίτη.
Απαιτούμενες Δεξιότητες: Ο επαγγελματίας χρειάζεται να διαθέτει:
Επαγγελματικές Προοπτικές: Είναι ένα επάγγελμα με μέτρια έως χαμηλή ζήτηση. Με ευκολία μπορεί ένα άτομο να ασχοληθεί με αυτό. Πολλοί κατασκευάζουν μόνοι τους τις κορνίζες που χρειάζονται. Συνήθως, όσοι διατηρούν δική τους επιχείρηση δραστηριοποιούνται παράλληλα και με την πώληση ζωγραφικών πινάκων διαφόρων ειδών.
Οι αποδοχές του Κορνιζοποιού εξαρτώνται από τη φήμη του και την πολυπλοκότητα των εργασιών που αναλαμβάνει. Κυμαίνονται, όμως, συνήθως σε μέτρια επίπεδα. Ο Κορνιζοποιός εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας δικό του εργαστήριο, ή ως ιδιωτικός υπάλληλος σε βιοτεχνίες ή μεγάλες βιομηχανίες κορνιζοποιίας.
Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Το επάγγελμα ασκείται σε κλειστό κυρίως χώρο, στο εργαστήριο, κάτω από καλές συνθήκες εργασίας. Οι ώρες εργασίας του τεχνίτη εξαρτώνται από τη δουλειά που έχει να κάνει και τις παραγγελίες που πρέπει να παραδώσει μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.