Γενική Περιγραφή: Ο Ελεγκτής Ολικής Ποιότητας έχει ως αντικείμενο την αποτελεσματική εφαρμογή μεθόδων για τη διασφάλιση και βελτίωση του τρόπου λειτουργίας μιας επιχείρησης και της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων ή υπηρεσιών από αυτήν. Ειδικότερα, ασκεί τον έλεγχο μέσα από τη συλλογή δεδομένων προερχομένων από τη γραμμή παραγωγής του προϊόντος, οργανώνει ενημερωτικές συναντήσεις των τμηματαρχών ή διευθυντών και παρέχει συμβουλές για τη διατήρηση ή βελτίωση της ποιότητας παραγωγής. Οι δραστηριότητες του ελεγκτή ολικής ποιότητας περιλαμβάνουν: το σχεδιασμό των ελέγχων που πρέπει να εφαρμοστούν, την εφαρμογή ελέγχων στα τμήματα της γραμμής παραγωγής, την εξαγωγή συμπερασμάτων και ενημέρωση των στελεχών της εταιρείας και την παροχή συμβουλών για τη βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος.
Εξοπλισμός και Μέσα: Για την επαρκή άσκηση του επαγγέλματος απαιτούνται βιβλία σχετικά με τον ποιοτικό έλεγχο, ηλεκτρονικός υπολογιστής, πληροφοριακό υλικό για τα συστήματα διασφάλισης ποιότητας, όπως το ΙSO.
Απαιτούμενες Δεξιότητες: Ο Ελεγκτής Ολικής Ποιότητας πρέπει να χαρακτηρίζεται από:
Επαγγελματικές Προοπτικές: Η άγνοια της σημασίας του ρόλου του Ελεγκτή Ποιοτικού Ελέγχου περιορίζει τη ζήτηση της συγκεκριμένης ειδικότητας. Στο μέλλον, όμως, αναμένεται να εκτιμηθεί η ανάγκη ύπαρξης ενός Ελεγκτή Ολικής Ποιότητας σε κάθε εταιρεία του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα. Ο Ελεγκτής Ολικής Ποιότητας μπορεί να εργαστεί ως υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων, φαρμάκων, ηλεκτρικών και άλλων ειδών, σε υπηρεσίες του Δημοσίου όπως το Υπουργείο Εμπορίου, Ανάπτυξης, η ΕΛΒΟ, αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματίας παρέχοντας συμβουλές σε φορείς και επιχειρήσεις.
Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Ο Ελεγκτής Ποιοτικού Ελέγχου εργάζεται στο γραφείο του σε καλές συνθήκες εργασίας, αλλά και σε ανοικτό χώρο, όποτε οι περιστάσεις το απαιτούν, ατομικά ή σε συνεργασία με άλλους ειδικούς και τα στελέχη της επιχείρησης που αναλαμβάνει. Τα ωράρια ποικίλλουν ανάλογα με το φορέα εργασίας, ή τις προθεσμίες παράδοσης του έργου. Στο δημόσιο τομέα είναι δυνατές οι μεταθέσεις ή οι μετατάξεις. Ακόμη, τα ταξίδια είναι πολύ συνηθισμένα. Στον ιδιωτικό τομέα το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου εργασίας αφιερώνεται σε ταξίδια, προκειμένου να επισκεφθεί και να ελέγξει από κοντά τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης που αναλαμβάνει.
Επαγγελματικές Οργανώσεις: Υπάρχει γραπτός δεοντολογικός κώδικας και προέρχεται από το Διεθνή Σύνδεσμο Ελεγκτών Ποιότητας με έδρα το Λονδίνο.