Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Ζήτηση για νέες δεξιότητες από τους κατόχους MBA

H έρευνα της QS για το 2011 δείχνει πως η ζήτηση “περιφερειακών” δεξιοτήτων που δεν αφορούν τόσο τον σκληρό πυρήνα των οικονομικών και της γνώσης λειτουργίας των αγορών αλλά ικανότητες στην επικοινωνία και τη συνεργασία έχει αυξηθεί σημαντικά από τους εργοδότες.

Μια έρευνα σε 5.000 εργοδότες σε περισσότερες από 36 χώρες μας δείχνει πως οι προσδοκίες που έχουν για τις οικονομικές γνώσεις ή τις δεξιότητες των υποψηφίων στην πληροφορική και τον προγραμματισμό είναι ήδη υψηλές. Εκείνο που ψάχνουν τώρα είναι ένα διαφορετικό σύνολο δεξιοτήτων για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις τους στο σημερινό ανταγωνιστικό οικονομικό κλίμα. Η έρευνα, προβλέπει μια βελτίωση και αύξηση της πρόσληψης κατόχων MBA  για το 2012 σε πολλές και διαφορετικές βιομηχανίες – παρά την πτώση που υπήρξε την τελευταία τριετία. Τα τέσσερικα βασικά πεδία δεξιοτήτων που ψάχνουν οι εργοδότες (επαναλαμβάνω πέρα από τις βασικές γνώσεις στα οικονομικά και τον προγραμματισμό) είναι η ικανότητα για διαπροσωπικές σχέσεις, οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η στρατηγική σκέψη και οι ηγετικές ικανότητες. Περίπου το 50% των εργοδοτών βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ασία και αυτό έχει αξία καθώς οι φοιτητές που σπουδάζουν για ένα MBA στην περιοχή δείχνουν εξαιρετικές επιδόσεις στις “hard” δεξιότητες που αφορούν τον πυρήνα των σπουδών αλλά αδύναμοι σε αυτές τις “περιφερειακές δεξιότητες”.

Τα παραπάνω νέα είναι εξαιρετικά, ωστόσο όπως τονίζει και το TopMBA η άνοδος σε “περιφερειακές δεξιότητες” διαρκεί εδώ και αρκετά χρόνια. Πολλά προγράμματα πλέον προσπαθούν να τις ενσωματώσουν στα προγράμματά τους. Εδώ βρίσκεται και ένα από τα προβλήματά που αντιμετωπίζουν καθώς από τη μια πρέπει να δώσουν στους αποφοίτους τους βασικές γνώσεις γύρω από αντικείμενα και από την άλλη πρέπει να εμπλουτίσουν τα προγράμματα σπουδών με την καλλιέργεια δεξιοτήτων. Άλλωστε κάποιος που έχει επικοινωνιακά χαρίσματα και ικανότητες δεν μπορεί να είναι χρήσιμος αν δεν γνωρίζει το αντικείμενο που καλείται αν επικοινωνήσει.

Από την άλλη αρκετοί είναι οι φοιτητές που δεν εκτιμούν τη σημασία και την αξία που έχουν τέτοιου είδους γνώσεις. Πιστεύουν πως πρόκειται για χάσιμο χρόνο ιδιαίτερα αν συγκριθεί με τη γνώση που μπορεί να παρέχει κάποιος γκουρού της παγκόσμιας οικονομίας.  Οι απόφοιτοι αυτοί ίσως θα πρέπει να διαβάσουν την έκθεση  Jobs and Salary Trends Report όπου τονίζεται από τους εργοδότες πως αρκετοί κάτοχοι ΜΒΑ υστερούν σε ορισμένες βασικές δεξιότητες. Ο Mitch O’Brien της Emissary Pharmaceuticals στην Αυστραλία γράφει:  “ τα MBAs παρέχουν μια ενδιαφέρουσα δεξαμενή μελλοντικών ηγετών με ευρύτερες επιχειρηματικές ικανότητες οι οποίοι όμως δυστυχώς πολλές φορές έχουν αγενή και ελιτίστικη συμπεριφορά. Θα ήθελα αποφοίτους με μεγαλύτερη συναισθηματική νοημοσύνη και μια προσγειωμένη αντίληψη για την καριέρα τους.”

O Sean Hewitt, σύμβουλος καριέρας υπογραμμίζει ορισμένους γενικούς κανόνα: “Διατηρήστε μια συμπεριφορά νικητή, να είστε ομαδικοί παίκτες, να επικοινωνείτε αποτελεσματικά, να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, να αποδέχεστε την κριτική και να εμπνέετε τον εαυτό σας και τους άλλους, να εξασκηθείτε στην πραγματοποίηση πολλαπλών καθηκόντων και να προσπαθείτε να μαθέτε από τις παρατηρήσεις των άλλων.”

Ίσως είναι πιο εύκολο να το λέει κανείς από το να το κάνει. Η Wendy Lyons, Managing Consultant στο London’s Human Assets, λέει: “ Για τους εργοδότες, το να βρουν τους σωστούς ανθρώπους σημαίνει να εντοπίσουν ανθρώπους που διαθέτουν τα προσόντα και τις δεξιότητες για να ανταποκριθούν στον ρόλο της δουλειάς τους και να βοηθήσουν στην επιτυχία της επιχείρησης. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως διαφορετικοί τομείς μιας επιχείρησης χρειάζονται διαφορετικά προσόντα και δεξιότητες. Μπορεί να χρειάζεστε κάποιον με πολύ καλλές επικοινωνιακές δεξιότητες για έναν ρόλο αλλά για κάποιον άλλο να θέλετε έναν με καλύτερες δυνατότητες προγραμματισμού. Οι ανάγκες του κάθε ρόλου καθορίζουν τη σημασία κάθε δεξιότητας.

Ωστόσο όποιον ρόλο και να αναζητεί κάποιος απόφοιτος, το να βελτιώσει κάθε περιοχή της προσωπικότητάς του μπορεί να είναι χρήσιμο στην εξέλιξη της καριέρας του και να του ανοίξει περισσότερους δρόμους.

 

Ορισμένες βασικές τεχνικές για την ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Η απλούστερη απάντηση στο πως να αναπτύξει κανείς περιφερειακές δεξιότητες είναι να βρει τον τρόπο που θα τις αναπτύξει. Η απλούστερη απάντηση είναι να εξασκήσει τις αρετές του και τα σημεία που θεωρεί πιο δυνατά.  Είναι ξεκάθαρο πως ένα MBA  είναι ένα αρκετά περίπλοκο πρόγραμμα και απαιτεί αρκετή ώρα όποτε μπορεί να μην καταφέρετε να το πετύχετε ενώ θα είστε αναμεμειγμένοι σε πολύ σύνθετες εργασίας. Ωστόσο αξίζει να προσπαθήσετε.

Παρακάτω θα βρείτε ορισμένες προτάσεις-συμβουλές για το πως να προσαρμοστείτε καλύτερα σε έναν ρόλο και να κερδίσετε μια καλύτερη προσέγγιση στην επικοινωνία και τις ηγετικές σας ικανότητες. 

  • Να ζητάτε συγκεκριμένα σχόλια και παρατηρήσεις από τους συναδέλφους σας -αν είναι δυνατόν και από τους πελάτες σας- σχετικά με τις ποιότητες που θεωρούν πιο σημαντικές. Σκεφτείτε τρόπους να κεφαλαιοποιήσετε τις δυνατότητές σας και να εστιάσετε σε περιοχές που χρειάζονται ανάπτυξη. Προετοιμαστείτε για αρνητική κριτική και όχι μόνο για επαίνους.
  • Σκεφτείτε κάποιον που νομίζετε πως ανταποκρίνετε στα όσα πιστεύετε και διαθέτει τις ικανότητες που θέλετε να αναπτύξετε. Προσεγγίστε και μιλήστε τους.
  • Σκεφτείτε κάποια στιγμή που καταφέρατε να πείσετε κάποιον ή μια ομάδα για τα όσα πιστεύατε. Ρωτήστε τους τι ήταν αυτό που τους έπεισε και τι θα μπορούσατε να είχατε βελτιώσει.
  • Να είστε κριτικοί στον εαυτό σας μετά από κάθε συνάντηση με τους προισταμένους. Καταγράψτε τις σκέψεις σας και διαβάστε και πάλι τα όσα γράψατε πριν την επόμενη συνάντηση.
  • Εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες για γνωριμίες και επαφές με τον οργανισμό σας. Μην πλησιάζετε μόνο τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη τη βοήθειά σας.
  • Ξοδέψτε περισσότερο χρόνο με ανθρώπους που νομίζετε πως είναι δύσκολο να ασχοληθείτε μαζί τους. Μην σκέφτεστε μόνο τα συναισθήματα που έχετε για αυτούς. Προσπαθήστε να τα ξεπεράσετε και να δείτε τι έχετε να κερδίσετε από την επαφή μαζί τους. 
Παναγιώτης Χαρίτος

 

Προγράμματα e-Learning

Uoa Gifts shop