Ειδικός Ενδυματολογίας και Σχεδίασης Μόδας

Γενική Περιγραφή: Ο Σχεδιαστής Μόδας ασχολείται με τη σχεδίαση ενδυμάτων, την κατασκευή προτύπων (πατρόν) και την επιμέλεια ολόκληρης της διαδικασίας κατασκευής ενός ρούχου. Διαμορφώνει τις νέες τάσεις της μόδας και έχει την ευθύνη για τη λειτουργικότητα και την κομψότητα των ενδυμάτων. Εργάζεται στο χώρο του ανδρικού, γυναικείου ή παιδικού ενδύματος. Ειδικότερα, ο Σχεδιαστής Μόδας σκιτσάρει πρωτότυπα είδη ένδυσης, παρακολουθώντας τις απαιτήσεις της μόδας και τις προτιμήσεις του κοινού. Σχεδιάζει με το χέρι ή σε Η/Υ. Κατασκευάζει το αντίστοιχο πρότυπο (πατρόν) από χαρτί ή λεπτό ύφασμα και κάνει τις τελευταίες τροποποιήσεις. Διαλέγει το κατάλληλο ύφασμα και το κόβει με βάση το μοντέλο (πρότυπο) που έχει σχεδιάσει. Τελειοποιεί το ένδυμα με πρόβες που κάνει πάνω σε ειδική κούκλα, κάνοντας παράλληλα τυχόν παραλλαγές ή τροποποιήσεις.

Όταν ο Σχεδιαστής Μόδας διαθέτει δικό του εργαστήριο, διοργανώνει έκθεση-παρουσίαση, όπου επιδεικνύει τα μοντέλα του με σκοπό να τα γνωρίσουν οι διάφορες μονάδες παραγωγής ετοίμων ενδυμάτων και να αγοράσουν τα αντίστοιχα πατρόν. 

Όταν ασχολείται με την υψηλή ραπτική, απευθύνεται σε έναν πολύ περιορισμένο αριθμό καταναλωτών. Στην περίπτωση αυτή το κάθε σχέδιο ενδύματος αφορά αποκλειστικά κάποιον συγκεκριμένο καταναλωτή.

Στην περίπτωση που ο Σχεδιαστής Μόδας ασχολείται με την κατασκευή ετοίμων ενδυμάτων, τα σχεδιαζόμενα ρούχα κατασκευάζονται συνήθως σε όλα τα μεγέθη και σε μεγάλες ποσότητες, οπότε πωλoύνται μαζικά στην αγορά με την επωνυμία του σχεδιαστή.

Εξοπλισμός και Μέσα: Ο Σχεδιαστής Μόδας χρησιμοποιεί χαρτί, μολύβι, υφάσματα, σχεδιαστικά όργανα, ψαλίδι, μεζούρα, καρφίτσες, βελόνες, ειδική κούκλα, ραπτομηχανές.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Ο Σχεδιαστής Μόδας σπουδάζει στα αντίστοιχα τμήματα των δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ και Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών.

Απαιτούμενες Δεξιότητες: Ο Σχεδιαστής Μόδας χρειάζεται να διαθέτει:

  • Δημιουργική φαντασία, γούστο και αισθητικό κριτήριο
  • Επιμονή, υπομονή
  • Προσοχή και σημασία στη λεπτομέρεια και υψηλή παρατηρητικότητα
  • Κοινωνικότητα και ικανότητα στην επικοινωνία και τις δημόσιες σχέσεις
  • Ικανότητα συνδυασμού της αισθητικής του άποψης με τα σωματομετρικά δεδομένα του μέσου όρου του κοινού στο οποίο απευθύνεται
  • Υψηλή αντίληψη των νέων αισθητικών τάσεων της μόδας
  • Ικανότητα στο σχέδιο και επιδεξιότητα στα χέρια
  • Ικανότητα επικοινωνίας και πειθούς
  • Δεξιότητα στη χρήση ειδικών προγραμμάτων Η/Υ και γνώση μιας ξένης γλώσσας
  • Ικανότητα επιρροής.

Επαγγελματικές Προοπτικές: Οι προοπτικές απασχόλησης για τους νέους Σχεδιαστές Μόδας είναι μέτριες, αλλά για τους αναγνωρισμένους επαγγελματίες είναι πολύ καλές. Συνήθως, η αναγνώριση του ταλέντου του επαγγελματία συνοδεύεται από πολύ ικανοποιητικές αποδοχές, ιδιαίτερα αν ασχοληθεί και πετύχει στο χώρο της υψηλής ραπτικής, οπότε οι αποδοχές του μπορεί να φθάσουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας μπορεί να εργαστεί σε βιοτεχνία ή βιομηχανία ετοίμων ενδυμάτων για τη σχεδίαση και την κατασκευή ρούχων, εσωρούχων, μαγιό, αξεσουάρ. Ως ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να εργαστεί σε δικό του ατελιέ.

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Ο Σχεδιαστής Μόδας εργάζεται ατομικά ή ομαδικά. Ανάλογα με το στάδιο κατασκευής του ενδύματος, μπορεί να εργάζεται όρθιος ή καθιστός. Μέρος της εργασίας του αποτελεί η συχνή επικοινωνία με σχεδιαστές υφασμάτων, πελάτες, εμπόρους, καταστηματάρχες, στελέχη βιομηχανιών. Συχνά μετακινείται εκτός εργαστηρίου. Ο φόρτος εργασίας του αυξάνεται ανάλογα με την εποχή και τότε το ωράριο εργασίας είναι απροσδιόριστο και κάποιες φορές κουραστικό.

Κατηγορία επαγγέλματος: