Οι περισσότεροι από όσους πηγαίνουν σε μια συνέντευξη εργασίας δεν γνωρίζουν πώς να μιλήσουν για τα επιτεύγματά τους. Η δυσκολία αυτή, δηλαδή το να «πουλήσει» κανείς τον εαυτό του, οφείλεται τις περισσότερες φορές στο ότι δεν αφιερώνει χρόνο για να ανακαλύψει τα δυνατά του σημεία.
Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, εκείνο που θα πρέπει να έχετε υπόψη, γενικά, είναι το να είστε σαφείς σχετικά με το ποιοι είστε επαγγελματικά και τι έχετε να προσφέρετε στους εν δυνάμει εργοδότες σας. Ακριβώς όπως συμβαίνει με ένα ακατέργαστο διαμάντι, θα πρέπει να σμιλέψτε τον εαυτό σας για να βρείτε το πιο λαμπερό του σημείο. Ύστερα θα πρέπει να το γυαλίσετε ώστε να λάμψει.
Τα 7 βήματα που παρουσιάζουμε στη συνέχεια είναι απαραίτητα για να προετοιμαστείτε καλά πριν από μια συνέντευξη για εργασία.
Βήμα 1ο. Πού βρισκόσασταν και πού είστε τώρα
Ανανεώστε στο βιογραφικό σας τα στοιχεία που αφορούν την εκπαίδευση και την επαγγελματική εμπειρία σας. Ποιες εργασίες πλήρους ή μερικής απασχόλησης κάνατε; Προσθέστε κοινωνικές εργασίες, δραστηριότητες στις οποίες αναλάβατε ηγετικό ρόλο, επιχειρηματικές δραστηριότητες και όποια άλλη αξιοπρόσεκτη εμπειρία.
Αν έχετε αποφοιτήσει πρόσφατα ή μόλις ξεκινήσατε την καριέρα σας, προφανώς το βιογραφικό σας θα είναι μικρότερο σε έκταση. Προσθέστε σχετικές εργασίες που αναλάβατε μόνοι σας ή ως μέλος μιας ομάδας, συλλόγους στους οποίους είστε μέλη και άλλες δραστηριότητες που τυχόν έχετε.
Βήμα 2ο. Ψάξτε βαθύτερα
Ελέγξτε ξανά το βιογραφικό σας. Αυτήν τη φορά εστιάστε στη συνεισφορά σας σε κάθε θέση εργασίας. Για κάθε θέση εργασίας που κατείχατε, τι διαφορετικό κάνατε; Ποια είναι τα σημεία για τα οποία είστε υπερήφανοι; Επιπλέον μπορείτε να δείτε:
Ποια ακριβώς ήταν τα έργα στα οποία ασχοληθήκατε και ποιος ήταν ο ρόλος σας;
Ποιες προκλήσεις ή δυσκολίες αντιμετωπίσατε και πώς τις ξεπεράσατε;
Τι στόχους πετύχατε;
Βήμα 3ο. Προηγούμενες επιδόσεις
Αξιολογήστε με ειλικρίνεια πότε υπήρξατε επιτυχημένοι και πότε όχι και ποιοι νομίζετε ότι ήταν οι λόγοι. Θυμηθείτε ότι αυτή η διαδικασία θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια σαφή εικόνα σχετικά τα δυνατά σας σημεία. Αναλογιστείτε:
Πώς πετύχατε τους στόχους σας;
Πού ξεπεράσατε τις προσδοκίες σας;
Πού είχατε αναγνώριση και ανταμοιβή;
Πού περνάγατε πραγματικά καλά και ήσασταν αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνατε;
Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρατε, τι ήταν αυτό που σας έκανε να αισθανθείτε δυσάρεστα και τι δεν σας άρεσε;
Τα στοιχεία αυτά θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τα δυνατά σας σημεία και σε ποιο περιβάλλον ταιριάζετε καλύτερα. Οι περιπτώσεις που αποτύχατε θα πρέπει να εκτιμηθούν ανάλογα, καθώς είναι μια καταπληκτική ευκαιρία ώστε να μάθετε τι πρέπει να αποφύγετε στο μέλλον.
Βήμα 4ο. Δυνατά σημεία
Τι σας λέει το ιστορικό των προηγούμενων επιδόσεων σχετικά με τα δυνατά σας σημεία; Τι επαναλαμβανόμενα πρότυπα διακρίνετε; Συμβουλή: Αν επισημάνετε ένα δυνατό σας σημείο πολλές φορές, σημαίνει ότι είναι σημαντικό. Σε τι είστε καλοί; Τι κάνετε φυσικά και χωρίς προσπάθεια; Τρεις τρόποι για να αποκαλύψετε τα δυνατά σας σημεία είναι:
Για κάθε ένα από τα κατορθώματά σας ποιες ικανότητες έπρεπε να επιδείξετε ώστε να ολοκληρώσετε την εργασία σας; Επικοινωνιακές, οργανωτικές, λήψης αποφάσεων;
Ψάξτε σε παλιότερες αξιολογήσεις, συστατικές επιστολές και σημειώσεις τις οποίες έχετε κάνει για τον εαυτό σας. Τι στοιχεία βρίσκετε;
Τελευταίο και σημαντικότερο, βρείτε έναν τρόπο να μιλήσετε στους ανθρώπους με τους οποίους έχετε δουλέψει μαζί. Ρωτήστε τους ποια πιστεύουν ότι είναι τα δυνατά σας σημεία, σε τι είστε καλοί, γιατί τους αρέσει να δουλεύουν μαζί σας και ακούστε τους προσεκτικά.
Όταν σας ζητηθεί να μιλήσετε για τα δυνατά σας σημεία, μην αρκεστείτε σε απαντήσεις κλισέ. Αυτή είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να πείτε στον μελλοντικό σας εργοδότη τι μοναδικό έχετε.
Βήμα 5ο. Εργασιακό περιβάλλον
Η εύρεση μιας εργασίας που να σας ταιριάζει αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία. Μπορεί να είστε ένας πολύ ικανός πωλητής, για παράδειγμα, αλλά εάν δουλεύετε σε λάθος περιβάλλον, πουλάτε το λάθος προϊόν, δουλεύετε με το λάθος είδος διευθυντή ή χρησιμοποιείτε μια λανθασμένη διαδικασία για τις πωλήσεις, η οποία δεν ταιριάζει στο στυλ σας, ενδέχεται να αποτύχετε παταγωδώς.
Κρατήστε κάποιες σημειώσεις σχετικά με το εργασιακό περιβάλλον στο οποίο υπήρξατε επιτυχής και, εξίσου σημαντικό, κρατήστε σημειώσεις και για το εργασιακό περιβάλλον στο οποίο δεν υπήρξατε τόσο επιτυχής. Σκεφτείτε την οργανωτική δομή της εργασίας στην οποία ήσασταν πριν, το βαθμό αυτονομίας που είχατε, την κουλτούρα του οργανισμού και το στυλ διοίκησης του διευθυντή σας. Τι χρειάζεστε για να είστε επιτυχής; Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος για να ξεκαθαρίσετε πού ταιριάζετε καλύτερα.
Βήμα 6ο. Ικανότητες και τυπικά προσόντα
Κάντε μια λίστα με τις ικανότητές σας και το βαθμό στον οποίο τις κατέχετε. Αυτές μπορεί να είναι τεχνικές δεξιότητες, όπως το να χειρίζεστε ειδικά μηχανήματα, να ξέρετε γλώσσες προγραμματισμού ή να είστε ικανοί χειριστές προγραμμάτων γραφείου. Μπορεί επίσης να έχετε προσωπικές δεξιότητες όπως επικοινωνίας, διαπραγμάτευσης και διοίκησης. Σημειώστε και αυτές.
Κατόπιν απαριθμήστε τα τυπικά προσόντα σας, όπως πτυχία, διπλώματα, πιστοποιητικά επιμόρφωσης, βεβαιώσεις από σεμινάρια και κρατήστε μια σημείωση για το πόσο σχετικά είναι με τον κλάδο στον οποίο θέλετε να κινηθείτε ή κινείστε.
Βήμα 7ο. Επαγγελματική εμπειρία
Οι εταιρείες αγοράζουν ικανότητες και γνώσεις. Επίσης αγοράζουν επαγγελματική εμπειρία. Τι είδους εμπειρία έχετε; Για παράδειγμα, μερικές κατηγορίες που θα μπορούσατε να σημειώσετε είναι:
Βιομηχανικός τομέας
Τύπος οργανισμού (δημόσιος, ιδιωτικός, μη κερδοσκοπικός κ.λπ.
Μέγεθος και κατάσταση του εργοδότη
Όταν προσθέσετε αυτή την εμπειρία στις ικανότητες και τις δεξιότητές σας, αυτά που έχετε να προσφέρετε αρχίζουν να γίνονται πιο ξεκάθαρα και έτσι μπορείτε να «πουλήσετε» τον εαυτό σας ως έναν πιο εξειδικευμένο επαγγελματία.
Συγκεντρώστε τις πληροφορίες
Τώρα γνωρίζετε περισσότερα πράγματα για τον εαυτό σας. Είναι καιρός να συγκεντρώσετε τις πληροφορίες που έχετε βρει.
Δείτε πού υπάρχει αλληλοκάλυψη και προσπαθήστε να συγκεκριμενοποιήσετε τις πληροφορίες που συγκεντρώσατε για τον εαυτό σας. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε κάνει μια λίστα με 14 δυνατά σημεία, τα οποία μπορείτε να οριστικοποιήσετε σε 9.
Προσπαθήστε να συνδυάσετε τις πληροφορίες, ώστε να δημιουργήσετε ένα πιο ευέλικτο προφίλ. Για παράδειγμα, ένας λογιστής που ενδιαφέρεται για μη κερδοσκοπικές εταιρείες μπορεί να περιγράψει τον εαυτό του σαν έναν επαγγελματία που δεν κυνηγάει μόνο το κέρδος.
Ποια είναι τα καλύτερα σημεία σας; Χρησιμοποιήστε τη διαίσθησή σας για αυτά που είναι πιο σημαντικά και σχετικά με αυτό που είστε.
Το να προωθήσετε τον εαυτό σας μπορεί να σας φανεί περίεργη και πιεστική εμπειρία. Αν δουλέψετε πιστά πάνω σε αυτά τα επτά σημεία, θα ανακαλύψετε ότι έχετε πολλά να προσφέρετε. Έπειτα μέσα από συνεχή προσπάθεια για να βελτιώσετε τις ιδέες σας, να ορίσετε τη μοναδικότητά σας και να μάθετε πώς να παρουσιάζετε τον εαυτό σας, αυτό που θα πετύχετε είναι να γυαλίσετε το διαμάντι σας, ώστε να αναδείξετε την πραγματική του λάμψη. Αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος για να δημιουργήσετε ένα αποτελεσματικό βιογραφικό, να έχετε επιτυχημένες συνεντεύξεις και να πάρετε σωστές αποφάσεις σχετικά με την καριέρα σας.
Με αυτήν τη νέα γνώση και την αυτοπεποίθηση που σας παρέχει, βρίσκεστε σε πλεονεκτική θέση, ώστε να πάρετε καλύτερες αποφάσεις για την καριέρα σας, οι οποίες βασίζονται στα προσωπικά σας προσόντα.
Σαν ένα παντελόνι που σας ταιριάζει τέλεια, η επαγγελματική επιτυχία έρχεται όταν βρείτε την κατάλληλη εργασία για εσάς. Σε αυτή την περίπτωση ψάχνετε για το αντικείμενο που σας ταιριάζει, καθώς και το ανάλογο περιβάλλον που θα εργάζεστε και τους ανθρώπους με τους οποίους θα δουλεύετε. Για να βρείτε τη δουλειά που σας ταιριάζει, χρειάζεστε δυο πράγματα: Συγκέντρωση στο στόχο σας και Αυτοπεποίθηση:
Όταν θέτετε στόχους, μπορείτε να συγκεντρωθείτε σε ευκαιρίες που είναι κατάλληλες για εσάς και να αποφύγετε εργασίες που δεν είναι.
Αυτοπεποίθηση σημαίνει να πιστεύετε ότι θα είστε ο τέλειος υποψήφιος όταν παρουσιαστεί η κατάλληλη ευκαιρία. Η αυτοπεποίθηση επίσης σας βοηθά να πείτε «όχι», όταν η εργασία που σας προσφέρεται δεν είναι η κατάλληλη.
Η αποστολή σας είναι να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας και να θέσετε στόχους ώστε να αναγνωρίσετε ευκαιρίες εργασίας, οι οποίες πραγματικά σας ταιριάζουν, όταν σκέφτεστε αν θα κάνετε αίτηση σε μια εργασία ή όχι και αργότερα όταν περνάτε από μια συνέντευξη.
Βασιλική Ξηρού
Ψυχολόγος