Δημοσιεύτηκε Τετ, 03/04/2013 - 15:02
Αν και το να δώσετε μια συνέντευξη έχοντας απέναντί σας πολλούς μαζί ενδέχεται να σας προκαλέσει κάποιο φόβο, μην το βάλετε κάτω. Αυτός ο τύπος συνέντευξης δίνει τη δυνατότητα στους στρατολόγους εργασίας να δοκιμάσουν την αντοχή σας στο άγχος και την πίεση, την ικανότητά σας να ακούτε, καθώς και το λόγο σας. Το να έχετε μια θετική στάση και να μείνετε ήρεμοι θα σας επιτρέψουν να τους πείσετε. Αν, μάλιστα, το γεγονός ότι οι στρατολόγοι είναι συνάδελφοι οδηγήσει στο να υπάρξει μια πιο φιλική ατμόσφαιρα, εκμεταλλευτείτε το, αλλά μην κάνετε κατάχρηση: να είστε ταυτόχρονα χαλαροί και επαγγελματίες.
Ταυτοποιήστε καθέναν από τους συνομιλητές.
Γενικά, είναι φυσικό οι στρατολόγοι σας να αρχίσουν τη συνέντευξη παρουσιάζοντας καθένας τον εαυτό του. Αν αυτό δεν συμβεί, μετά την εισαγωγή σας, ζητήστε τους να το κάνουν. Είναι πρωταρχικής σημασίας να σημειώσετε το όνομα και τη θέση καθενός τους: αυτό θα σας δώσει τη δυνατότητα να κατανοήσετε την οπτική τους και να θέσετε ερωτήματα προσαρμοσμένα στην ιδιότητα του καθενός από αυτούς. Το να γνωρίζετε το επάγγελμα του συνομιλητή σας θα σας επιτρέψει επίσης να απαντήσετε καλύτερα στις ερωτήσεις του: αν πρόκειται για τεχνικό, μπορείτε να μιλήσετε με τεχνικούς όρους· αν πρόκειται για κάποιον από το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού ίσως είναι πιο φρόνιμο να αποφύγετε μια ιδιαίτερα εξειδικευμένη γλώσσα.
Αποδίδετε ίση σημασία σε καθέναν από τους συνομιλητές
Αυτό είναι πολύ γνωστό κι όμως εφαρμόζεται λίγο: είναι σημαντικό να μοιράζετε το βλέμμα σας εξίσου σε όλα τα πρόσωπα απέναντί σας. Η συνηθισμένη στάση είναι να στρέφετε την προσοχή σας στο πρόσωπο που κάνει το διάλογο και συχνά έχει μια ανώτερη ιεραρχικά θέση, ξεχνώντας τους υπολοίπους. Ωστόσο, το ότι κάποιος θέτει μια ερώτηση δεν σημαίνει ότι οι άλλοι δεν ενδιαφέρονται για την απάντησή σας. Εξάλλου, αν αυτά τα πρόσωπα σας δέχονται πολλά μαζί, αυτό σημαίνει ότι η άποψη καθενός από αυτούς θα έχει σημασία. Προσοχή λοιπόν να αντιμετωπίσετε τους στρατολόγους με τον ίδιο τρόπο.
Οργανώστε τις απαντήσεις σας
Συμβαίνει συχνά, λόγω έλλειψης οργάνωσης ή επειδή θέλουν να σας αποσταθεροποιήσουν, να σας γίνει επίθεση ερωτήσεων από κάθε μεριά και να διαδέχεται η μία την άλλη χωρίς να μπορέσετε να απαντήσετε στην προηγούμενη. Σε αυτή την περίπτωση, κρατήστε σημειώσεις για κάθε ερώτηση, και βεβαιωθείτε ότι τις έχετε καταλάβει όλες. Τότε μπορείτε είτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις κατά τη σειρά που έχουν τεθεί είτε να καταδείξετε ακριβώς σε ποια ερώτηση θα απαντήσετε.
Ένα τέχνασμα για να επιτύχετε στις απαντήσεις σας: αφήστε να περάσουν μερικά δευτερόλεπτα πριν απαντήσετε σε μια ερώτηση. Πράγματι, σε μια συνέντευξη με πολλούς στρατολόγους, είναι συχνό φαινόμενο ο ένας να δίνει ορισμένες διευκρινίσεις στις ερωτήσεις του άλλου. Έτσι, μια ερώτηση, που ίσως σας φανεί λίγο αόριστη, είναι δυνατόν να ξεκαθαρίσει, κι αυτό θα διευκολύνει την επιχειρηματολογία σας.
Να είστε ενεργητικός
Όταν βρίσκεστε μπορστά σε 2, 3 ή και 4 πρόσωπα δεν πρέπει να αφεθείτε να «πάτε όπου φυσάει ο άερας». Πράγματι, μια συζήτηση με πολλά άτομα δεν είναι κάτι το εύκολο για τους στρατολόγους εργασίας: πώς θα οργανωθούν, ποιος θα ξανακάνει μια ερώτηση, ποιος θα θέσει τις ερωτήσεις; Έτσι συμβαίνει συχνά να υπάρχουν κενά που οφείλονται στο γεγονός ότι ένας στρατολόγος επαφίεται στον άλλον για να ξαναρχίσει τη συζήτηση. Μην αποσταθεροποιηθείτε, λοιπόν, σε μια τέτοια κατάσταση και, αν υπάρξει δυσκολία από την πλευρά των στρατολόγων, γιατί να μην πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας και να θέσετε εσείς ένα θέμα που θα θέλατε να θίξετε; Το ίδιο μπορεί να γίνει στην περίπτωση που η επιτροπή παύει να αντιδρά και κανείς τους δεν παίρνει το λόγο, βάλτε τους στη συζήτηση.
Δημιουργήστε μια επαφή με καθέναν από τους στρατολόγους απέναντί σας και πείστε τους!
Πηγή: La Tribune