Μπορεί ο αριθμός των αιτήσεων για ένα ΜΒΑ να μειώνεται όμως εξακολουθεί να παραμένει δύσκολο για κάποιον να βρει μια θέση σε αυτά. Εξαιτίας των δυσκολιών στην αγορά εργασίας και του αυξανόμενου κόστους των διδάκτρων πολλοί υποψήφιοι αποφασίζουν τελευταία στιγμή να παρατήσουν την αίτησή τους ή να αποφύγουν να συμπεριλάβουν σε αυτή τα πανεπιστήμια στα οποία πραγματικά θα επιθυμούσαν να περάσουν με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια σημαντική στρέβλωση.
Καθώς όμως οι υποψήφιοι ανταγωνίζονται μεταξύ τους και αγωνιούν για να παρουσιάσουν τον εαυτό τους, να ετοιμάσουν συστατικές και να περάσουν τα διάφορα τεστ τίθεται το ερώτημα: Tι είναι αυτό που περιμένουν να δουν τα business schools προκειμένου να δεχτούν κάποιον υποψήφιο?
Καταρχάς θα πρέπει οι υποψήφιοι να μην νοιώθουν άσχημα ή αμήχανα για το παρελθόν και το προηγούμενο επάγγελμά τους. Δεν σημαίνει πως θα πρέπει όλοι να προέρχονται από τον χρηματοπιστωτικό τομέα ή να έχουν κατά ανάγκη διοικήσει μια επιχείρηση για να γίνουν δεκτοί. Όποια και αν είναι η ιστορία τους σημασία έχει να την παρουσιάσουν με ελκυστικό τρόπο και επιπλέον να αναφέρουν τους στόχους τους μετά το MBA. Τι θα ήθελαν να πετύχουν? Που θα ήθελαν να συνεχίσουν? Αυτά είναι ερωτήματα που θα πρέπει να σκεφτούν είτε είναι γιατροί ή καλλιτέχνες και να μοιραστούν την ανησυχία τους στο γράμμα που στέλνουν με την αίτησή τους.
Επίσης χρήσιμο μπορεί να είναι να δώσετε πλέον συνδέσμους ή ακόμη και videoπου δείχνουν την δουλειά που κάνατε ή που βοηθούν όσους διαβάζουν την αίτησή σας να μάθουν περισσότερα για εσάς. Ακόμη και video που αφορούν την επαγγελματική σας εμπειρία και τα οποία είναι ανεβασμένα στο youtube μπορεί να είναι χρήσιμα. Πρωτοτυπία, ευελιξία και ικανότητα σύλληψης των προβλημάτων είναι τα σημαντικότερα στοιχεία (που άλλωστε και το τεστ καλείται να βαθμολογήσει) και αυτά ψάχνουν να βρουν στην αίτησή σας.
Σκεφτείτε πως οι άνθρωποι που διαβάζουν την αίτησή σας συνήθως δεν θα αφιερώσουν περισσότερα από 30 λεπτά επομένως πρέπει πραγματικά να διαβάσουν κάτι που θα τους εντυπωσιάσει. Μην χρησιμοποιείτε συνεχώς τα ίδια παραδείγματα –κάτι που πιθανότατα έχουν κάνει και άλλοι πριν από εσάς και έχει ήδη κουράσει όποιον εξετάζει την αίτησή σας.
Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δώσετε και στα πρόσωπα που επιλέγετε για τις συστατικές σας. Δεν αρκεί να σας γράψουν μια καλή συστατική (ή να ζητήσουν από εσάς να την γράψετε και να την υπογράψουν). Θα πρέπει να είναι διαθέσιμα και να μπορεί το πανεπιστήμιο στο οποίο κάνετε αίτηση να μπορεί να τους εντοπίσει εύκολα και να μιλήσει μαζί τους. Ένας απόμακρο και δυσπρόσιτο άτομο που δεν θα συνεργαστεί με το πανεπιστήμιο δεν είναι η καλύτερη επιλογή ακόμη και αν έχει πολύ καλή ακαδημαϊκή φήμη.
Ορισμένες φορές υπάρχουν υποψήφιοι που περιμένουν πάρα πολλά από ένα MBA και θα πρέπει να σκεφτούν που πραγματικά στοχεύουν με περισσότερο ρεαλισμό. Πρόκειται για ένα πτυχίο που καλλιεργεί δεξιότητες που εσείς πρέπει να εκμεταλλευτεί και όχι για μαγικό ραβδί που θα ανοίξει όλες τις πόρτες στην επαγγελματική σας καριέρα. Αν δεν είστε σίγουροι ζητήστε την συμβουλή κάποιου ειδικού και αφιερώστε περισσότερο χρόνο στο να το σκεφτείτε.
Τέλος το GMAT όπως και το GRE είναι δυο σημαντικά testγια τα οποία θα πρέπει να εκπαιδευτείτε. Όμως επίσης μια κακή επίδοση δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει οριστικά καθώς μπορεί να υπάρχουν άλλα πράγματα που θα συνεκτιμηθούν και τελικά θα σας δώσουν το περιβόητο διαβατήριο σε ένα πρόγραμμα MBA ενός καλού πανεπιστημίου.
Παναγιώτης Χαρίτος