Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.)
Ιστορική διαδρομή και ερευνητική παράδοση 50 χρόνων
Το ΕΚΚΕ ιδρύθηκε το 1959 υπό την αιγίδα της UNESCO και αποτελεί το μόνο δημόσιο ερευνητικό κέντρο της χώρας που θεραπεύει κοινωνικές επιστήμες. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του το ΕΚΚΕ έχει δημιουργήσει ερευνητική παράδοση σε πολλά γνωστικά πεδία. Στο χώρο της κοινωνικής γεωγραφίας την παράδοση αυτή θεμελίωσαν στη δεκαετία του 1960 οι μελέτες των γάλλων γεωγράφων και των ελλήνων συνεργατών τους για την αστικοποίηση και τον αγροτικό χώρο. Στο χώρο της κοινωνικής πολιτικής οι μελέτες για τη φτώχεια και την εισοδηματική ανισότητα ανάγονται στην εποχή του Σάκη Καράγιωργα και της ομάδας του. Στο χώρο της πολιτικής κοινωνιολογίας και της εκλογικής γεωγραφίας, το ΕΚΚΕ υπήρξε πρωτοπόρο έχοντας στο ενεργητικό του σημαντικές έρευνες για την πολιτική συμπεριφορά και την πολιτική κουλτούρα, έρευνες που εξακολουθούν να αποτελούν σημείο αναφοράς. Σημαντική υπήρξε, επίσης, η συνεισφορά του Κέντρου στη μελέτη της εγκληματικότητας και της παρέκκλισης. Τέλος, στο χώρο της κοινωνικής ανθρωπολογίας συνεχίζεται η παράδοση που εγκαινίασε ο πρώτος επιστημονικός διευθυντής του, Ιωάννης Περιστιάνη.
Σημερινή παρουσία
Διεύθυνση: Κρατίνου 9 και Αθηνάς, Τ.Θ. 3236, Τ.Κ. 10552, Αθήνα
Περιφέρεια: Αττική
Επίσημη ιστοσελίδα: http://www2.ekke.gr/index.php
Ινστιτούτο Αστικής και Αγροτικής Κοινωνιολογίας
Επιστημονικοί στόχοι του Ινστιτούτου αποτελούν:
Σήμερα η ερευνητική δραστηριότητα των ερευνητών του ΙΑΑΚ καλύπτει τα παρακάτω αντικείμενα:
Διεύθυνση: Μεσογείων 14-18, Τ.Κ. 115 27, Αθήνα
Περιφέρεια: Αττική
Τηλ.: 210 749-1636
Fax: 210 748-9130
Email: iurs[at]ekke.gr
Επίσημη ιστοσελίδα: http://www2.ekke.gr/main.php?id=301
Υπαγωγή: Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.)
Επιστροφή στη βάση της σελίδας
Ινστιτούτο Κοινωνικής Πολιτικής
Το Ινστιτούτο, εκτός από τη βασική έρευνα, προωθεί και την εφαρμοσμένη και εμπειρική έρευνα, αναλαμβάνοντας την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από Υπουργεία, Κρατικούς Οργανισμούς, αλλά και Ιδιωτικούς Φορείς, όπως επίσης και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς. Το ερευνητικό προσωπικό του, συνεργάζεται με Πανεπιστήμια και άλλα ερευνητικά Ινστιτούτα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Επιστημονικοί στόχοι του Ινστιτούτου:
Σήμερα η ερευνητική δραστηριότητα των ερευνητών του ΙΝΚΠΟ καλύπτει τους παρακάτω τομείς:
Διεύθυνση: Μεσογείων 14-18, Τ.Κ. 11527, Αθήνα
Περιφέρεια: Αττική
Τηλ.: 210 749-1692
Email: inspo[at]ekke.gr
Επίσημη ιστοσελίδα: http://www2.ekke.gr/main.php?id=302
Υπαγωγή: Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.)
Επιστροφή στη βάση της σελίδας
Ινστιτούτο Πολιτικής Κοινωνιολογίας
Το Ινστιτούτο Πολιτικής Κοινωνιολογίας άρχισε να λειτουργεί το 1995, όταν το ΕΚΚΕ αναδιαρθρώθηκε με βάση το θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα (Ν.1514/ 85) και συμπεριέλαβε τη λειτουργία αυτόνομων Ινστιτούτων και Διευθύνσεων. Η εφαρμογή του νόμου στην πράξη έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση τεσσάρων αξόνων ερευνητικής δραστηριότητας στους οποίους εντάσσονται οι έρευνες του Ινστιτούτου και η ερευνητική στρατηγική του.
Πολιτικό σύστημα και κοινωνική συνοχή Στο πλαίσιο των τεσσάρων αξόνων της ερευνητικής δραστηριότητας του Ινστιτούτου Πολιτικής Κοινωνιολογίας εντάσσονται και υλοποιούνται έρευνες και μελέτες με αντικείμενα που εμπίπτουν στις ακόλουθες στοχοθεσίες:
Το ερευνητικό προσωπικό και οι επιστήμονες του Ινστιτούτου έχουν αναπτύξει ερευνητική δραστηριότητα στους κλάδους:
Στο πλαίσιο των αξόνων της ερευνητικής δραστηριότητας του Ινστιτούτου Πολιτικής Κοινωνιολογίας εντάσσονται και υλοποιούνται έρευνες και μελέτες με αντικείμενα που εμπίπτουν στα πεδία έρευνας του Ινστιτούτου. Η συμμετοχή του Ινστιτούτου σε ανταγωνιστικά και συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα με κύρια συνέπεια την έμφαση στη στοχοθετημένη και εφαρμοσμένη έρευνα επέφερε τη σύνδεση της ερευνητικής πολιτικής με τα συγκεκριμένα ζητήματα που τίθενται από την εφαρμοζόμενη κρατική πολιτική σε μια σειρά τομείς της ελληνικής κοινωνίας και τους θεσμούς της. Ο προσανατολισμός αυτός του Ινστιτούτου συγκεκριμενοποίησε το γενικό σκοπό του, δηλαδή τη διερεύνηση των σχέσεων μεταξύ μεταβαλλόμενων κοινωνικών συνθηκών και αποκρυσταλλωμένων πολιτικών θεσμών και συμπεριφορών, σε δυο βασικές ενότητες μελέτης: τον εκσυγχρονισμό των δομών και θεσμών του κράτους και τα ζητήματα τα οποία τίθενται ως προς τις αξίες και τα περιεχόμενα της (εθνικής) ταυτότητας από τη νέα θέση της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Χάρτη αλλά και από το νέο ρόλο της στην βαλκανική περιφέρεια – ιδιαιτέρως δε ως χώρα υποδοχής προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Και στις δύο αυτές ευρείες ενότητες μελέτης, η δραστηριότητα του Ινστιτούτου έχει ως βασικό προσδιοριστικό στοιχείο της την παραγωγή ενός έργου συναφούς με τις μεταβολές και τους προσανατο¬λισμούς της γενικότερης ερευνη¬τικής πολιτικής της χώρας. Από την άποψη αυτή, η επιλογή των δράσεων, ο σχεδιασμός τους και τα παραγόμενα πορίσματα του ερευνητικού έργου ορίστηκαν και από την εφαρμο¬σιμότητα – χρησιμότητα που θα είχαν για την πολιτική των διαφόρων φορέων του κράτους.
Διεύθυνση: Μεσογείων 14-18, Τ.Κ. 11527 , Αθήνα
Περιφέρεια: Αττική
Τηλ.: 210 749-1658
Fax: 210 748-9801
Email: inpos[at]ekke.gr
Επίσημη ιστοσελίδα: http://www2.ekke.gr/main.php?id=303
Υπαγωγή: Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.)
(Οι πληροφορίες της ενότητας έχουν αντληθεί τόσο από την ιστοσελίδα της ΓΓΕΤ όσο και από ορισμένους από τους αναφερόμενους φορείς.)