Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο εκτιμητής έργων τέχνης ασχολείται με την πιστοποίηση της αυθεντικότητας των έργων τέχνης, ως προϊόντων έκφρασης του πολιτισμού διαφόρων λαών και καλλιτεχνών και γενικότερα των πολιτισμικών αγαθών τέχνης, βασιζόμενος στην υψηλή εξειδίκευσή του και τις ευρείες γνώσεις του σε θέματα ιστορίας της τέχνης. Μεταξύ των επαγγελματικών δραστηριοτήτων και ενεργειών του περιλαμβάνονται ο προσδιορισμός της ηλικίας των έργων, ο τόπος απ’ τον οποίο προέρχονται, η σπανιότητα τους, καθώς και η οικονομική τους αξία. Παράλληλα, μπορεί να αναγνωρίζει τις διάφορες αισθητικές επεμβάσεις που τυχόν έχουν γίνει σε διάφορα έργα, ενώ πολύτιμος είναι και ο συμβουλευτικός ρόλος του, έτσι ώστε οι αισθητικές παρεμβάσεις που γίνονται στα έργα τέχνης από ειδικούς επιστήμονες και τεχνικούς συντήρησης να μην αλλοιώνουν τον αρχικό χαρακτήρα τους. Τέλος, ο εκτιμητής έργων τέχνης μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην οργάνωση συλλογών έργων τέχνης σε εκθεσιακούς χώρους όπως μουσεία και γκαλερί.
Συνθήκες Εργασίας:
Ο εκτιμητής έργων τέχνης εργάζεται συνήθως ως εξωτερικός συνεργάτης των δημόσιων ή των ιδιωτικών φορέων που οργανώνουν εκθέσεις ή αναδεικνύουν σημαντικά πολιτισμικά αγαθά και έργα τέχνης. Το ωράριο της εργασίας του εξαρτάται από το φορέα με τον οποίο συνεργάζεται, συνήθως όμως είναι ακανόνιστο. Συνεργάζεται με άλλους επιστήμονες και ειδικούς αρχαιολόγους, συντηρητές έργων τέχνης κ.ά.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η ιδιαίτερη αγάπη για τη τέχνη αλλά και η υψηλή επιστημινική κατάρτιση και εξειδίκευση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος. Ακόμα, πρέπει να γνωρίζει τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα και να έχει τη δυνατότητα να ταξιδεύει συχνά σε εκθέσεις, πινακοθήκες, μουσεία, συνέδρεια κ.λπ.
Σπουδές:
Σπουδές εκτιμητή έργων τέχνης μπορεί να ακολουθήσει κανείς από πολλούς δρόμους. Πιο συγκεκριμένα, συναφείς σπουδές παρέχονται στα τμήματα ιστορίας και αρχαιολογίας, ιστορίας - αρχαιολογίας και διαχείρισης πολιτισμικών αγαθών, ιστορίας της τέχνης, καλών τεχνών και μουσειολογίας των πανεπιστημίων Κύπρου, Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κρήτης, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, ΑΣΚΤ (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών) και στο τμήμα συντήρησης έργων τέχνης και αρχαιοτήτων του AΤΕΙ Αθήνας, με διάρκεια σπουδών 4 χρόνια και εξάμηνη πρακτική εξάσκηση όταν πρόκειται για το AΤΕΙ Αθήνας, ενώ οι πτυχιούχοι των παραπάνω τμημάτων έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές στην εκτίμηση έργων τέχνης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του ότι είναι ένα επάγγελμα που κατακτάται σιγά σιγά με την πείρα και πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια ενασχόλησης με το συγκεκριμένο χώρο για να μπορεί να είναι κανείς σίγουρος για τις εκτιμήσεις του.
Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Τα επαγγελματικά δικαιώματα των εκτιμητών έργων τέχνης δεν προβλέπονται με Π.Δ. Όμως, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα του ιστορικού, του αρχαιολόγου ή του συντηρητή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, που ορίζονται (αρχαιολόγου)από το Π.Δ. 941/77 (ΦΕΚ 320/τ. Α/17-10-77) και το (Συντηρητής έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων) Π.Δ. 386/89 (ΦΕΚ 169/τ. Α/1989)
Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Ο εκτιμητής έργων τέχνης μπορεί να εργαστεί σε μουσεία, πινακοθήκες, γκαλερί και γενικότερα σε χώρους εικαστικών τεχνών. Επίσης μπορεί να εργαστεί σε ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και σε οίκους δημοπρασιών. Είναι ένα επάγγελμα με θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας λόγω της σπανιότητας της συγκεκριένης εξειδίκευσης.
Πηγές Πληροφόρησης: