Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο στατιστικολόγος ασχολείται με τη δημιουργία, τη μελέτη και την εξέταση γραφημάτων και πινάκων με αριθμούς, δραστηριότητες με τις οποίες συνδέεται η στατιστική, όπως και με την αξιολόγηση της προέλευσης των στοιχείων τα οποία στη συνέχεια επεξεργάζεται. Ο ίδιος πρέπει να βγάζει συμπεράσματα προκειμένου να παίρνει αποφάσεις με βάση τεκμηριωμένες αναλύσεις και επεξεργασίες στατιστικών δεδομένων, που προέκυψαν μετά από έρευνες με ερωτηματολόγια, συνεντεύξεις ή συγκέντρωση υλικού από διάφορες πηγές.
Συνθήκες Εργασίας:
Μετακινείται αρκετά συχνά για τη διεξαγωγή ερευνών υπερβαίνοντας συχνά και το κανονικό του ωράριο. Έρχεται σε επαφή με ομάδες ανθρώπων, αντιμετωπίζοντας ορισμένες φορές κακές συμπεριφορές ή δύστροπους χαρακτήρες.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η μεθοδικότητα, η παρατηρητικότητα και η ικανότητα να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να παίρνει αποφάσεις, οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η ευελιξία, η προσαρμοστικότητα, η αναλυτική και κριτική σκέψη, αλλά και η άνεση με τους αριθμούς και τους πίνακες δεδομένων είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του στατιστικολόγου.
Σπουδές:
Σπουδές στο αντικείμενο της Στατιστικής μπορούν να γίνουν:
στο Τμήμα Στατιστικής & Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Σάμος) και στο τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (2ο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών Επιστημών, τίτλος σπουδών επιπέδου 5), στο Τμήμα Στατιστικής & Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά (5ο επιστημονικό πεδίο, τίτλος σπουδών επιπέδου 5), καθώς και στο Τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου (2ο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών Επιστημών στο μηχανογραφικό δελτίο της Κύπρου).
Η διάρκεια των σπουδών είναι οκτώ εξάμηνα και η εκπαίδευση των φοιτητών γίνεται σε θέματα του γνωστικού πεδίου της Στατιστικής Επιστήμης, της Οικονομετρίας και των συναφών θεωρητικών και εφαρμοσμένων αντικειμένων με τις εξής κατευθύνσεις: Βασική Κατεύθυνση (Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Στατιστική), Στατιστική με εφαρμογή στα Οικονομικά, Στατιστική με εφαρμογή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ, Στατιστική με εφαρμογή στην Πληροφορική, Αναλογιστική Στατιστική.
Ο πτυχιούχος του τμήματος μπορεί να πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ειδικότερα το τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας προσφέρει Μ.Π.Σ στη Στατιστική.
Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Τα επαγγελματικά δικαιώματα του Στατιστικού (Στατιστικολόγου) είναι τα αντίστοιχα του Αναλογιστή, Μαθηματικού και Οικονομολόγου και προβλέπονται από τον Ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101/τ. Α/1990), Π.Δ 475/1991(ΦΕΚ 176/τ. Α/1991), Π.Δ 186/1992, άρθρο 29, παρ. 3(ΦΕΚ 84/τ. Α/1992), τροποποιήθηκε με το Ν. 2214/1994, τον Ν. 2214/1994 (ΦΕΚ 75/τ. Α/1994), άρθρο 43, παρ. 22, τον 2339/1995, άρθρο(ΦΕΚ 204/τ. Α/1995). Oι πτυχιούχοι, γίνονται μέλη στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (OEE).
Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Εκτός από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, μπορεί να απασχοληθεί και σε πολλούς κλάδους του ιδιωτικού τομέα. Οι χώροι απασχόλησης περιλαμβάνουν τις ασφαλιστικές εταιρείες, τις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, τις τράπεζες, τις βιομηχανίες, τον τουρισμό, τις συγκοινωνίες, τις εταιρείες δημοσκοπήσεων κ.ά.
Είναι ωστόσο γεγονός ότι τόσο ο ιδιωτικός όσο και δημόσιος τομέας στη χώρα μας, δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί πλήρως τη χρησιμότητα της στατιστικής επιστήμης. Η συμμετοχή μας όμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η αναγκαία συνεργασία με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα δημιουργήσουν και στη χώρα μας τις συνθήκες για την απασχόληση μεγαλύτερου αριθμού στατιστικολόγων.
Η εικόνα της αγοράς εργασίας για τους στατιστικολόγους, σε αντίθεση με πολλά άλλα επαγγέλματα, αναμένεται να βελτιώνεται συνεχώς και επομένως οι προοπτικές του επαγγέλματος διαγράφονται θετικές.
Πηγές Πληροφόρησης: