Είναι γνωστό ότι η συνέντευξη εργασίας αποτελεί για τον υποψήφιο μια αγχωτική διαδικασία, κυρίως επειδή δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα τον ρωτήσουν. Για το λόγο αυτόν σταχυολογήσαμε ορισμένες από τις πλέον συνηθισμένες ερωτήσεις που τίθενται και τις ενδεικτικές απαντήσεις που μπορείς κάποιος να δώσει.
1. Γιατί να σας προσλάβω; Με την ερώτηση αυτή ο υπεύθυνος θέλει να μάθει τι σας κάνει κατάλληλο για τη συγκεκριμένη θέση, αλλά και καλύτερο σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψηφίους. Η απάντηση θα πρέπει να βασιστεί στις προσωπικές και επαγγελματικές δεξιότητες σε σχέση με τις απαιτήσεις της θέσης που προσφέρεται, εστιάζοντας στην ενδεχόμενη μοναδικότητα κάποιων δεξιοτήτων που έχετε ή στην καλύτερη ποιότητα ορισμένων δεξιοτήτων που δεν θεωρούνται και τόσο μοναδικές.
2. Περίγραψτε τον εαυτό σας. Το πρόβλημα με την απάντηση στην ερώτηση αυτή συνήθως προέρχεται από το ότι τη θεωρούμε τόσο εύκολη, ώστε σπάνια τη σκεφτόμαστε σοβαρά πριν πάμε σε μια συνέντευξη. Το σφάλμα που συνήθως γίνεται εδώ είναι αρχίσουμε να απαντάμε σε μάκρος. Δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο. Θα πρέπει να πείτε με δυο κουβέντες τα θετικά σημεία του χαρακτήρα σας, χωρίς αναλύσεις, εκτός κι αν σας ζητηθεί να επεκταθείτε σε κάτι από όσα αναφέρατε.
3. Γιατί θέλετε να δουλέψετε εδώ; Για να απαντήσετε, θα χρειαστεί να γνωρίζετε με τι ασχολείται η εταιρία ή ο οργανισμός, όπου έχετε πάει για τη συνέντευξη. Οπότε θα πρέπει να έχετε αναζητήσει στοιχεία σχετικά με το αντικείμενό του και να τα συνδυάσετε με τους δικούς σας επαγγελματικούς στόχους.
4. Ποιο είναι το δυνατό/αδύνατο σημείο σας; Ως προς το δυνατό σημείο, η απάντηση θα πρέπει να εστιάσει σε εκείνο το στοιχείο του χαρακτήρα σας που σχετίζεται με τη θέση εργασίας, για την οποία δίνετε τη συνέντευξη. Σχετικά με το αδύνατο σημείο σας, θα πρέπει να αναφέρετε είτε κάποιο που έχει μικρή σχέση με τη δουλειά για την οποία δίνετε τη συνέντευξη, είτε κάποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας το οποίο όμως έχετε βελτιώσει.
5. Πείτε μου μια δύσκολη κατάσταση που βρέθηκατε στη δουλειά και πώς την αντιμετωπίσατε; Αυτή η ερώτηση στοχεύει στο να μάθει πώς έχετε συμπεριφερθεί στο παρελθόν, ώστε να διακρίνει πιθανές μορφές συμπεριφοράς στο μέλλον. Δώστε συγκεκριμένα παραδείγματα και οι προτάσεις να έχουν θετικό χαρακτήρα.
6. Είχατε ποτέ πρόβλημα με κάποιον προϊστάμενο στο παρελθόν; Τέτοιου τύπου ερωτήσεις χρειάζονται προσοχή. Με το να μιλήσετε άσχημα για κάποιον, προϊστάμενο ή μη, σε μια προηγούμενη εργασία θα σχηματιστεί αρνητική εικόνα για εσάς. Κι εδώ θα πρέπει, εφόσον έχει υπάρξει μια τέτοια περίπτωση, να δώσετε μια μη αρνητική εικόνα, π.χ. είχαμε διαφορετική αντίληψη για το πώς έπρεπε να χειριστούμε μια κατάσταση.
7. Γιατί φύγατε από την προηγούμενη δουλειά; Εδώ θα πρέπει να είστε προσεκτικοί ώστε να δώσετε την εικόνα κάποιου που έφυγε από την προηγούμενη δουλειά για σοβαρό λόγο, ο οποίος όμως δεν θα προκύψει ή δεν υπάρχει στην περίπτωση της δουλειάς για την οποία δίνετε συνέντευξη.
8. Ποιος νομίζετε πως θα πρέπει να είναι ο μισθός σας; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι να δώσετε ένα εύρος αμοιβής (από – έως), το οποίο έχετε διαπιστώσει ότι υπάρχει στην αγορά εργασίας. Ο δεύτερος είναι να ζητήσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ευθύνες της θέσης πριν συζητήσετε το ζήτημα του μισθού.
9. Έχετε εσείς να κάνετε κάποια ερώτηση; Είναι η δική σας ευκαιρία να πάρετε συνέντευξη για τη δουλειά που διεκδικείτε. Εδώ μπορείτε να ρωτήσετε για τις ευθύνες της θέσης, για το πώς είναι η εργασιακή εβδομάδα, αν προβλέπονται μετακινήσεις, ποιες είναι οι δυνατότητες εξέλιξης, πόσο σύντομα θα πρέπει να ξεκινήσετε (εφόσον σας προσλάβουν), πότε να περιμένετε κάποια απάντηση κτλ.
Οι παραπάνω ερωτήσεις είναι βεβαίως ενδεικτικές και σκοπό έχουν να μεταδώσουν κυρίως το κλίμα μιας συνέντευξης για εργασία. Το πλέον βασικό στοιχείο που προκύπτει είναι ότι θα πρέπει, πριν πάτε σε μια συνέντευξη, να έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα είτε πρόκειται για πληροφορίες σχετικά με τον εαυτό σας είτε σχετικά με την εταιρία.
Μιχάλης Κατσιμίτσης, PhD