Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Η γυναικεία συμμετοχή στον εργασιακό χώρο και η ανάπτυξη στην περιοχή της Νότιας Μεσογείου

 Το παρόν κείμενο βασίζεται στο άρθρο “Female labour force participation rate and economic growth in the South Mediterranean counties” το οποίο δημοσιεύθηκε στο ερευνητικό περιοδικό Economics Letters..

Ανάπτυξη και συμμετοχή στον εργασιακό χώρο

Τα γυναικεία ποσοστά συμμετοχής στον εργασιακό χώρο παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλά στην περιοχή της Νότιας Μεσογείου σε σύγκριση με άλλες αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες χώρες. Η ανάπτυξη της περιοχής απαιτεί κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και αποτελεί μια ευκαιρία για την ώθηση της εργασιακής απασχόλησης. Ωστόσο παραμένει ως ανοιχτό ερώτημα, ποια θα είναι η οικονομική και κοινωνική τους εξέλιξη στο μέλλον. Παρόλα αυτά, η ανάπτυξη ίσως δίνει την ευκαιρία να ενισχυθεί η οικονομική, κοινωνική και πολιτική θέση των γυναικών στις περιοχές της Νότιας Μεσογείου.

Κύρια ερωτήματα

Το συγκεκριμένο άρθρο επικεντρώνεται σε δύο βασικά ερωτήματα: (1) κατά πόσο η ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Μεσογείου μπορεί να ενισχύσει τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και (2) αν η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη.

Μεθοδολογία

Για το πρώτο ερώτημα χρησιμοποιήθηκε ένα οικονομετρικό μοντέλο για την εκτίμηση της σχέση μεταξύ της συμμετοχής των γυναικών στον εργασιακό και του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Η εκτιμημένη σχέση που προέκυψε ως αποτέλεσμα χρησιμοποιήθηκε για την εξέταση της δεύτερης ερώτησης. Συγκεκριμένα αναπτύχθηκε ένα υπολογιστικό μοντέλο γενικής ισορροπίας (GΕM-E3–MEDPRO), με το οποίο προσομοιώθηκαν δυο εναλλακτικά σενάρια της γυναικείας συμμετοχής στον εργασιακό χώρο στην περιοχή της Νότιας Μεσογείου. Χρησιμοποιώντας ένα σενάριο αναφοράς, εξετάστηκαν δύο εναλλακτικά σενάρια: το 1ο περιείχε την υπόθεση χαμηλότερων δεικτών γυναικείας συμμετοχής στον εργασιακό χώρο από ότι το σενάριο αναφοράς ενώ το.2ο υψηλότερους.

Συμπεράσματα

Τα οικονομετρικά αποτελέσματα έδειξαν μια σχέση σχήματος U (U-shaped) όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη και τα ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό. Ειδικότερα, αρχικά όταν το κατακεφαλήν εισόδημα είναι ιδιαίτερα χαμηλό έχουμε υψηλή συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, στη συνέχεια καθώς το κατακεφαλήν εισόδημα αυξάνει η συμμετοχή των γυναικών αρχικά μειώνεται και μετά από ένα σημείο αυξάνεται όταν το κατακεφαλήν εισόδημα έχει αυξηθεί σημαντικά.

Τα αποτελέσματα της προσομοίωσης με βάση το υπόδειγμα GΕME3–MEDPRO έδειξαν ότι στο σενάρια που υιοθετήθηκαν χαμηλά ποσοστά της γυναικείας συμμετοχής στην αγορά εργασίας υπήρξαν οριακές μεταβολές στα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη στις περιοχές της Νότιας Μεσογείου. Αντίθετα, στο σενάριο όπου υιοθετήθηκε η άρση των εμποδίων για την είσοδο των γυναικών στον εργασιακό χώρο και υψηλό ποσοστό συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας, το οικονομικό όφελος που προέκυπτε ήταν μεγάλο.

Συμπερασματικά, οι πολιτικές που στοχεύουν στην προώθηση της γυναικείας συμμέτοχης στο εργατικό δυναμικό και την άρση των όποιων περιορισμών μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Νότιας Μεσογείου.

 

Φραγκιαδάκης Κωνσταντίνος
Οικονομολόγος, Ph.D.

 

Αναφορά:

 

S. Tsani, L. Paroussos, C.Fragiadakis, I. Charalambidis, P. Capros, 2013. FemalelabourforceparticipationrateandeconomicgrowthintheSouthMediterraneancounties, Economics Letters, 120, 323 – 328.

 

Προγράμματα e-Learning

Uoa Gifts shop